Det norske solkraftselskapet EAM Solar får ta beslag i midler verdt 33 millioner euro hos to sentralt ansatte i et sveitsisk selskap.

Det er over tre år siden EAM Solar hentet inn over 30 millioner euro (over 285 millioner kroner etter dagens kurs) for å kjøpe flere solkraftanlegg i Italia.

EAM kjøpte en rekke solkraftverk av et joint venture-selskap eid av Enovos, Luxembourgs svar på Statkraft, og et sveitsiske energiselskap. Etter kort tid ble det klart at anleggene ikke var bygget etter forskriftene og at de langsiktige kraftkontraktene med den italienske staten var bygget på forfalskede dokumenter. EAM Solar ble også gjort oppmerksom på at italienske myndigheter etterforsket ledelsen i det sveitsiske selskapet for svindel med kraftsubsidier.

Får ta beslag på 33 mill. euro 

EAM Solar har siden vært involvert i en rekke rettssaker samt en voldgiftssak i Italia. I tillegg innledet påtalemyndigheten i Milano en straffesak mot personene som sto bak svindelen. Denne domstolen har nå gitt EAM Solar rett til å ta beslag i midler verdt inntil 33 millioner euro, tilsvarende 314 millioner kroner, hos to sentralt ansatte i det sveitsiske selskapet.

EAM har foreløpig anslått et samlet krav mot selgerne av solkraftverkene på 250 millioner euro tilsvarende over 2,2 milliarder kroner.

– Denne saken vært gjennom diverse høringer, og vi er nå i hovedforhandlingene. Nå har domstolen i Milano tatt stilling for å sikre krav, sier administrerende direktør Viktor Jakobsen i EAM Solar til DN. 

– De har gitt oss arrest på 33 millioner euro hos de to direktørene, men ikke mot selskapene. Argumentet for dette er at økonomien i selskapene er såpass solid at det ikke vil være noe problem for dem å betale erstatning, sier Jakobsen, og legger til: 

– Sagt på godt norsk har domstolen vurdert det slik at selskapene er søkegode.

Lang prosess 

Ifølge meldingen sendt ut torsdag er summen på 33 millioner euro ikke en endelig sum for hva selskapet kan ha krav på.

Jakobsen forteller at prosessen med å få tilbake det selskapet mener det har krav på er lang. Selskapet er i flere ulike rettsprosesser i forskjellige land.

– Dette er ytterligere en domsslutning i vår favør. Det er en ganske lang og omfattende prosess. Vi har mange parallelle rettsprosesser for å få tilbake pengene og den skaden som er påført oss, sier han.

DN forsøkte torsdag å komme i kontakt med det sveitsiske selskapet uten å lykkes.

Underskudd og børsfall

I fjor sommer ble EAM tvunget til å stenge 17 av solkraftverkene. I dag har selskapet kun seks kraftverk i drift. Fjorårsregnskapet viser nok et svart år med underskudd før skatt på omtrent 160 millioner kroner – om enn ikke like svart som året før.

EAM Solar har måttet gjennomgå på børsen etter at italienske myndigheter åpnet etterforskning mot det sveitsiske selskapet. Siden juli 2014 har selskapet falt nær 70 prosent på Oslo Børs og fått barbert ned markedsverdien til snaue 135 millioner kroner. Solparkselskapet har blant annet Sundt-familien og Stein Erik Hagen på investorsiden som største aksjonærer. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.