Krekar ble pågrepet natt til 12. november i fjor i likhet med en rekke menn i flere land i Europa. Pågripelsene var ledd i en koordinert aksjon bestilt av italiensk politi.

Italienske myndigheter hevder at Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, leder terrornettverket Rawti Shax, og har krevd ham utlevert.

Justis- og beredskapsdepartementet ved justisminister Anders Anundsen (Frp) mottok begjæringen om utlevering fra italienske myndigheter 30. november i fjor.

Terrornettverk

Oslo tingrett fastslo 29. juni at vilkårene for utlevering er til stede. Krekar og en medsiktet irakisk mann anket kjennelsen til lagmannsretten som nå har forkastet anken. Dermed ligger alt til rette for at de to kan utleveres.

Krekars advokat Brynjar Meling har anklaget Politiets sikkerhetstjeneste (PST) for passivt å lene seg på de italienske anklagene om at mullaen og mannen som bor i Drammen, skal inngå i Rawti Shax.

Meling opplyser at Krekar anker lagmannsrettens beslutning til Høyesterett.

– Jeg skal være varsom med å kommentere den, men er helt klart uenig i avgjørelsen, og dette kommer vi til å anke, sier Krekars forsvarer, Brynjar Meling, til Nettavisen.

Også den medsiktede 42-åringen anker, opplyser hans forsvarer Solveig Høgtun til NTB.

Alvorlige forhold

Lagmannsretten slutter seg til tingrettens vurderinger på en lang rekke punkter. For både mulla Krekar og den medsiktede er lagmannsretten enig i at utlevering vil være et inngrep i retten til familieliv og således tale mot utlevering.

– Men etter lagmannsrettens skjønn må hensynet til rask og fullstendig opplysning av saken, samt hensynet til det internasjonale strafferettssamarbeidet, slå igjennom da det klart taler for at straffeforfølgning skjer i Italia, skriver lagmannsretten i kjennelsen og viser til at Krekar «er siktet for alvorlige straffbare forhold».

Når det gjelder Krekars anførsel om at utlevering til Italia vil krenke hans rettigheter etter Den europeiske menneskerettskonvensjon artikkel 3, mener lagmannsretten at tingrettens begrunnelse er dekkende for deres syn.

Følg markedene med DN Investor

Hør DN-podcast om vekstoppskriften: Dette kjennetegner gründerne som får til supervekst, slik går det med gasellene og dette må du gjøres for å lykkes. Gaselle-forsker Jarle Bastesen gir blant annet råd om hvordan man skal unngå gasellefellene.

 

Får du ikke opp spilleren? Prøv her eller her.

Vi vil gjerne høre fra deg! Send oss gjerne en mail!

Se interaktiv prisgrafikk for alle fylker og beregn prisutviklingen på din bolig.
 

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Bli med på kjøretur med den selvkjørende Teslaen (Video: Tesla)
Alle Tesla som produseres nå har fullstendig selvkjørende hardware
03:46
Publisert:

Michelle Obama avviser valgfuskpåstander
USAs førstedame, Michelle Obama, gikk kraftig i rette med Donald Trumps påstander om valgfusk og minnet om at det er velgerne som avgjør utfallet av valget 8. november.
00:54
Publisert: