I en dokumentar i DN Magasinet i fjor høst ble det avdekket hvordan Ivar Tollefsens boligkonsern Fredensborg annonserte 189 leiligheter med høyere arealer enn det som er angitt i plantegninger og annen dokumentasjon.

Utleieren, som utgir seg for å være den største i Norden, var på kant med gjeldende standarder i bransjen og benyttet sin egen arealdefinisjon på Finn.no. Arealavviket var i mange tilfeller opp mot ti prosent, og i noen tilfeller langt større.

Partiet Rødt valgte å politianmelde Ivar Tollefsen og Fredensborg, men fikk ikke gehør hos politiet.

– Saken er henlagt og overført til forvaltningen. Det er gjort av en hensiktsmessighetsvurdering, sier politiadvokat Kristin Rusdal.

«Riktig og som forventet»

Hun peker på at straffeprosessloven åpner for å henlegge og overføre saken til forvaltningen. Forbrukertilsynet jobber allerede med å utrede om Fredensborg har brutt markedsføringsloven.

– Saken har et sivilrettslig preg. Bak avgjørelsen ligger en skjønnsmessig vurdering av at vi ikke trenger å kjøre dette i straffesporet. Vi har vurdert kapasitetsbruk og sjansen for å komme i mål, sier Rusdal ved seksjon for økonomi- og spesialetterforskning i Oslo.

Boligkuppet

Eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen er blitt Skandinavias største utleier av leiligheter. DN har sett på metodene som har gjort at han kan tjene 500 millioner kroner i året på sine 4000 leiligheter i Oslo. Her har vi samlet alle våre publiserte artikler knyttet til saken.

Samleside

Henleggelsen kommer ikke overraskende på Fredensborg.

– Henleggelsen er riktig og som forventet, svarer Anders Tveter, som er konsernjurist i Fredensborg.

Ivar Tollefsen valgte etter kort tid å droppe konsernets egen arealdefinisjon og heller gå over til et av standardmålene.

Kritisk til poliavgjørelse

Eivor Evenrud i Rødts bystyregruppe legger ikke skjul på at hun er skuffet over henleggelsen.

– Jeg reagerer på at saken bare blir henlagt. Vi anser dette som et lovbrudd som bør etterforskes.

Rødt anmeldte Fredensborg for brudd på markedsføringsloven, men gir seg ikke etter første runde med politiet.

– Nå kommer vi til å gjøre et nytt forsøk og anmelde grovt uaktsomt bedrageri, sier Evenrud.

Arealavviket i de 11 eksemplene Rødt anmeldte, var på 22 prosent.

Partiet har krevd at Fredensborg skal betale tilbake leie som tilsvarer avviket som ble oppgitt.

– Det er spesielt at Fredensborg så åpenlyst har lagt inn annonser med feil kvadratmeter. Vi har dokumentert dette med mange vedlegg, og så blir det bare henlagt.

Politiadvokat Rusdal mener grunnlaget ikke holder til å opprette en bedragerisak.

– Dette er en sak som ville krevd mye etterforskning. Det var ikke grunnlag for en bedragerisiktelse, svarer Rusdal.

I etterkant av DNs dokumentar har Finn.no endret måten utleierne kan legge inn annonser på. Forbrukertilsynet har så langt ikke konkludert med om det foreligger brudd på markedsføringsloven.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Karer, har dere kontroll? Petter Stordalen skal åpne Norges største hotell om kort tid. Rekker bygningsarbeiderne å bli ferdig til åpningsfesten?
02:06
Publisert: