– Det gikk ikke min vei. Det gjorde ikke det. Dette er en trist dag for jegerstanden, sier Egil Rune Skogum (49).

For drøye to uker siden barket han sammen med Thomas Eiesar (30) i Nord-Gudbrandsdal tingrett. De to jaktkameratene kranglet om hvem som hadde rett på geviret til en kronhjort som ble skutt under fjorårets høstjakt på Skjåk i Gudbrandsdalen.

Fredag morgen kom dommen: Eiesar vant saken og får geviret.

– Rettferdigheten har seiret. Det er ikke mer å si enn det, sier han.

– Hva skal du gjøre med trofeet?

– Det har jeg ikke peiling på, sier han.

«Helt vanvittig»

I starten av oktober i fjor samlet ni jegere i Billingsdalen jaktlag seg for høstjakten på Skjåk. Egil Rune Skogums hund Grytosens Varg (4) ble sluppet ut og fikk etterhvert los på kronhjorten.

Skogum fant og skjøt hjorten, men den kom seg opp igjen og for nedover lia med hunden etter seg. En drøy kilometer unna kunne jegerne i jaktlaget se gjennom appen Wehunt at hunden hadde stoppet opp. Eiesar ble tilkalt på radio for å sjekke om hjorten var død.

Det var den ikke. Han ble derfor bedt på radio om å avlive hjorten. Eiesar skjøt og traff dyret i lungen. Så startet uenighetene. For hvem hadde rett på geviret?

Begge er enige om at den som har det første dødelige skuddet skal få geviret, men partene var uenige om Skogums skudd var dødelig. Derfor gikk Skogum til sak mot Eiesar for å få rett på geviret.

– Dette er helt vanvittig. Jeg ba en jaktkamerat å sjekke om et dyr var dødt. At man skal belønnes med å få et trofé for å avlive et dyr, er et brudd på alle etiske retningslinjer. Du skal ikke grave og prøve å finne kuler i hodet, ræv og hva som ellers er, sier Skogum.

– Det er bare tull. Vi har en hovedregel om at den som har det dødelige skuddet skal ha troféet. Det var ikke jeg som bestemte at jeg skulle få trofeet, men jaktlederen og de andre jegerne. Dommeren har gjort en meget bra jobb, sier Eiesar.

Frykter for konsekvensene

Dommeren mener at Skogum ikke har klart å sannsynliggjøre at skuddet var dødelig. De legger vekt på at skuddet traff bogen, og at hjorten løp over én kilometer fra det første skuddet ble avfyrt.

Skogum har brukt rundt 100.000 kroner på advokat i saken. Geviret er anslått til å ha en verdi på mellom 1500 og 5000 kroner. Han har ikke bestemt seg for om han skal anke dommen eller ikke. Han frykter for konsekvensene dommen vil ha for Jakt-Norge.

– Det er en skummel fremtid. Det vil ikke være mange som tør å be om hjelp til å avlive et dyr etter dette.

Advokat Gudbrand Østbye som har bistått Skogum deler oppfatningen.

– Vi er ikke fornøyd med dommen, men tar den til etterretning. Vi mener at det var et dødelig skudd. Nå er vi redde for at man ikke vil be andre på jaktlaget sette nådeskuddet, sier han.

Det er ikke Eiesar enig i.

– Jeg tror ikke at folk kommer til å slutte å be om hjelp. Vi må tenke på dyrets beste. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.