Økokrim besluttet onsdag å henlegge korrupsjonssaken mot den tidligere Vimpelcom-toppen Jo Lunder (56). DN var til stede på pressekonferansen som Lunder og hans advokater avholdt onsdag formiddag.

– Dette er en gledens dag, men det er en glede med en betydelig bismak, sier Jo Lunders advokat Cato Schiøtz under pressekonferansen.

– Jeg har aldri hatt en klient i hele min karriere som advokat der jeg har vært så overbevist om at klienten er uskyldig, sier Schiøtz.

Jo Lunder: – Det ble en prestisjesak for Økokrim
Økokrim henlegger korrupsjonssiktelsen mot tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder. Når han møter pressen for første gang på to år, forteller han hvordan Økokrims håndtering av saken kostet han jobben konsernsjef i Fredriksen-gruppen.
03:52
Publisert:

Jo Lunder innleder pressekonferansen med å påpeke at korrupsjonssaken mot ham dreide seg om hvorvidt han hadde kjennskap til korrupsjonen som pågikk i Vimpelcom

– Jeg har aldri hatt noe å skjule i denne saken, og det er dette jeg har sagt hele tiden. Dagens henleggelse er en bekreftelse på at jeg alltid har snakket sant, sier Jo Lunder under pressekonferansen.

– Håper Økokrim vil lære

Lunder mener at Økokrim har behandlet saken dårlig og at et viktig feiltrinn ble begått helt i begynnelsen av saken.

– Jeg mener fortsatt at den største feilen Økokrim gjorde var å arrestere meg. Dette var helt unødvendig. De burde ha kalt meg inn til avhør og latt meg forklare meg om saken. Da kunne jeg ha blitt sjekket ut av saken og jeg kunne ha fortsatt som sjef for Fredriksen-gruppen, sier Lunder

Han påpeker at fengslingen, ransakingen av hans hjem, og den påfølgende rettsprosessen har vært svært belastende for ham og familien.

– Det var den dagen jeg ble pågrepet at mitt omdømme og mine fremtidsmuligheter ble ødelagt. Jeg håper virkelig at Økokrim vil lære av feilene de har gjort i denne saken, sier Lunder.

– Jeg står på en branntomt

Lunder sier under pressekonferansen at når han ble arrestert var det som om at huset hans begynte å brenne.

– Alt begynte å brenne, og jeg står nå på en branntomt, sier Lunder.

Han sier at «brannen» rammet alle i hans familie, og at han er glad for at han klarte å redde familien sin fra de største skadene.

– Men det er veldig trist at min far ikke fikk oppleve at saken ble henlagt, sier Lunder og forteller at faren nylig døde.

Lunder sier at han foreløpig ikke har bestemt seg for et eventuelt erstatningssøksmål mot Økokrim.

– Det er lite tvil at Økokrim har påført meg stor skade. Det er god mulighet for at Økokrim bør stilles til ansvar for denne skaden, men vi har foreløpig ikke vurdert erstatningskrav i detalj, sier Lunder.

Har tapt millioner

Jo Lunders advokat Cato Schiøtz påpeker at Jo Lunder hadde en internasjonal karriere som toppsjef og at korrupsjonssaken mot ham har påført ham svært store økonomiske tap.

- Som Lunder sa så er dette nå en branntomt. Vi har prøvd å advare Økokrim om hvilke økonomiske skader deres saksførsel påfører Lunder. Vi har prøvd å minne Økokrim på at de forvalter fellesskapets ressurser, men disse advarslene har falt for døve ører, sier Schiøtz.

Han sier at Lunder og hans advokater nå vil vurdere et eventuelt erstatningssøksmål.

- Økokrim kunne ha spart fellesskapet for millioner dersom de hadde håndtert denne saken på en bedre måte, sier Schiøtz

Jo Lunder sier under pressekonferansen at arrestasjonen og rettsprosessen har gjort ham mer redd for å ta på seg nye lederjobber.

- Denne prosessen har vært skremmende. Jeg har nå en følelse av at jeg ikke ønsker å sette meg i en ny posisjon der jeg har personlig ansvar for alt det som skjer i et stort selskap med aktivitet i mange ulike land, sier Lunder.

Ble kastet på glattcelle

Lunder ble i begynnelsen av november 2015 arrestert på Gardermoen og kastet på glattcelle. Han var på det tidspunkt konsernsjef i Fredriksen-gruppen som kontrolleres av milliardær John Fredriksen. Lunder ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon knyttet til det internasjonale mobilselskapet Vimpelcom der han var toppsjef fra sommeren 2011 frem til våren 2015.

Lunder har hele tiden avvist å ha medvirket til korrupsjon og omtalte arrestasjonen og siktelsen som en personlig katastrofe da han forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i mai i fjor.

Ikke skjellig grunn til mistanke

Ved spørsmålet om varetektsfengsling av Lunder i forbindelse med arrestasjonen i 2015, fastslo dommerne både i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett at Jo Lunder som toppsjef i Vimpelcom personlig ga klarsignal til utbetalinger som mest sannsynlig var en utilbørlig fordel ved kjøp av mobillisenser i Usbekistan høsten 2011. Spørsmålet var om det var skjellig grunn til å mistenke at Jo Lunder skjønte eller burde forstått dette, og både i tingretten og lagmannsretten var dommerne i tvil. I lagmannsretten delte de tre dommerne seg, der to under tvil konkluderte med at det ikke var skjellig grunn til å mistenke Lunder for korrupsjon.

– Jeg har hele tiden sterkt tilbakevist alle beskyldninger om min personlige medvirkning til korrupsjon. De er helt grunnløse. Jeg har tvert imot behandlet mistankene om korrupsjon korrekt og samvittighetsfullt, sa Lunder under høringen i Stortinget.

Henlagt etter bevisets stilling

Saken var en del av en større internasjonal etterforskning av korrupsjon i Usbekistan. Teleselskapet Vimpelcom har erkjent at det er begått korrupsjon, og har betalt 795 millioner dollar i bøter og inndragning til amerikanske og nederlandske myndigheter.

Økokrim har etterforsket hvilken kunnskap Vimpelcoms tidligere administrerende direktør hadde da han godkjente en transaksjonen hvor 30 millioner dollar ble overført til et selskap kontrollert av datteren til den tidligere presidenten i Usbekistan. Etterforskningen har vært omfattende med dokumentinnhenting og avhør i Nederland, Sveits og USA i tillegg til Norge. Det siste avhøret ble foretatt i USA i høst.

– Siktelsen er henlagt etter bevisets stilling. For å kunne ta ut tiltale må påtalemyndigheten være overbevist om skyld og at dette kan bevises i retten. Det er det samme beviskrav som gjelder for påtalemyndigheten som for domstolene, nemlig at enhver rimelig tvil skal komme siktede til gode, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim(Vilkår)