Økokrim besluttet onsdag å henlegge korrupsjonssaken mot den tidligere Vimpelcom-toppen Jo Lunder (56).

– Jo Lunder er glad og lettet. Det har vært en tung tid. Nå er saken avsluttet og strek er satt. Det er min foreløpige kommentar, sier Jo Lunders advokat, Cato Schiøtz, til DN.

Schiøtz har innkalt til pressekonferanse onsdag klokken 11.30 hvor Jo Lunder skal være til stede.

I pressemeldingen skriver Schiøtz at Økokrim i går kveld konkluderte med at Lunder «ikke har utvist subjektiv skyld» i saken. Schiøtz varslet allerede i februar i fjor erstatningssøksmål mot Økokrim.

– Jo lenger tiden går, jo større blir erstatningskravet. Jo Lunders takstameter begynte å tikke i begynnelsen av november, og det fortsetter å gå inntil Økokrim har trukket saken, sa Schiøtz den gang. Schiøtz' partner Nils Christian Langtvedt bekrefter overfor DN at de holder alle muligheter åpne.

– Det er liten tvil om at Økokrims adferd har påført betydelig skade. Vi har ikke startet arbeidet med å vurdere konsekvensene og holder alle muligheter åpne, opplyser Lantvedt.

Ble kastet på glattcelle

Lunder ble i begynnelsen av november 2015 arrestert på Gardermoen og kastet på glattcelle. Han var på det tidspunkt konsernsjef i Fredriksen-gruppen som kontrolleres av milliardær John Fredriksen. Lunder ble pågrepet og siktet for grov korrupsjon knyttet til det internasjonale mobilselskapet Vimpelcom der han var toppsjef fra sommeren 2011 frem til våren 2015.

Lunder har hele tiden avvist å ha medvirket til korrupsjon og omtalte arrestasjonen og siktelsen som en personlig katastrofe da han forklarte seg for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i mai i fjor.

Jo Lunders takstameter begynte å tikke i begynnelsen av november, og det fortsetter å gå inntil Økokrim har trukket saken, sier Schiøtz.

Ikke skjellig grunn til mistanke

Ved spørsmålet om varetektsfengsling av Lunder i forbindelse med arrestasjonen i 2015, fastslo dommerne både i Oslo tingrett og i Borgarting lagmannsrett at Jo Lunder som toppsjef i Vimpelcom personlig ga klarsignal til utbetalinger som mest sannsynlig var en utilbørlig fordel ved kjøp av mobillisenser i Usbekistan høsten 2011. Spørsmålet var om det var skjellig grunn til å mistenke at Jo Lunder skjønte eller burde forstått dette, og både i tingretten og lagmannsretten var dommerne i tvil. I lagmannsretten delte de tre dommerne seg, der to under tvil konkluderte med at det ikke var skjellig grunn til å mistenke Lunder for korrupsjon.

Saken fortsetter under videoen:

Uaktuelt for Jo Lunder å bli toppleder igjen
Yrkesrisikoen er for stor, sier tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder etter at økokrim henla korrupsjonssiktelsen mot ham.
00:50
Publisert:

– Jeg har hele tiden sterkt tilbakevist alle beskyldninger om min personlige medvirkning til korrupsjon. De er helt grunnløse. Jeg har tvert imot behandlet mistankene om korrupsjon korrekt og samvittighetsfullt, sa Lunder under høringen i Stortinget.

Henlagt etter bevisets stilling

Saken var en del av en større internasjonal etterforskning av korrupsjon i Usbekistan. Teleselskapet Vimpelcom har erkjent at det er begått korrupsjon, og har betalt 795 millioner dollar i bøter og inndragning til amerikanske og nederlandske myndigheter.

Økokrim har etterforsket hvilken kunnskap Vimpelcoms tidligere administrerende direktør hadde da han godkjente en transaksjonen hvor 30 millioner dollar ble overført til et selskap kontrollert av datteren til den tidligere presidenten i Usbekistan. Etterforskningen har vært omfattende med dokumentinnhenting og avhør i Nederland, Sveits og USA i tillegg til Norge. Det siste avhøret ble foretatt i USA i høst.

– Siktelsen er henlagt etter bevisets stilling. For å kunne ta ut tiltale må påtalemyndigheten være overbevist om skyld og at dette kan bevises i retten. Det er det samme beviskrav som gjelder for påtalemyndigheten som for domstolene, nemlig at enhver rimelig tvil skal komme siktede til gode, sier førstestatsadvokat Bård Thorsen i Økokrim(Vilkår)