Forretningsmannen Johannes Lunde er i lagmannsretten dømt til i alt seks års fengsel for konkurskriminalitet. Dommen er ett år strengere enn i tingretten.

I Stavanger tingrett ble Lunde dømt til fem års fengsel, men han anket dommen. I oktober i fjor behandlet Gulating lagmannsrett deler av ankesaken, og en dom på to års fengsel er rettskraftig.

Saken omfatter grov økonomisk utroskap og grovt kreditorsvik for til sammen 145 millioner kroner. Den siste dommen i Gulating lagmannsrett falt onsdag. Her dømmes Lunde til fengsel i fire år – og dermed blir den samlede straffen seks års fengsel.

Den siste delen av dommen er fortsatt ikke rettskraftig fordi ankefristen ikke har gått ut.

– Over lang ting

Dommen omfatter blant annet overføringer av penger mellom selskapene Vendere og Måsen, noe som ifølge retten pågikk over lang tid, med en rekke uttak.

«Dette viser et fast forbrytersk forsett», skriver lagmannsretten.

I dommen fratas også Lunde rette til å drive selvstendig næringsvirksomhet i fem år, og dette omfatter også retten til å være daglig leder, inneha ledende stillinger og å sitte i styret til selskaper.

Retten understreker at Johannes Lunde ikke har tilstått noen av forholdene, og at han i liten grad har forklart seg konkret. Det er bakgrunnen for at retten kommer fram til at dommen bør være strengere enn hva tingretten kom fram til.

Dommen er også ett år strengere enn påstanden fra aktor i saken, statsadvokat Espen Haug.

Styreleder dømt – og anker

I den samme saken er Lundes medtiltalte, Morten A. Berg, også dømt til fire års fengsel – for grov økonomisk utroskap, heleri/hvitvasking og grovt kreditorsvik. Berg var styreleder i flere av selskapene som er involvert i saken.

«De høye beløpene tilsier at det idømmes en streng straff. De straffbare forholdene har også pågått over tid. Lagmannsretten legger betydelig vekt på at handlingene innebærer grove tillitsbrudd», heter det i den delen av dommen som gjelder Berg.

Til Stavanger Aftenblad opplyser Bergs forsvarer, advokat Arild Dommersnes, at klienten anker dommen til Høyesterett.

– Han har hele tiden sagt at han er helt uskyldig. Han er både skuffet og overrasket over dommen, sier forvareren.

Les også:
- Markedet undervurderer hvor lenge gjeninnhentningen etter nedturen vil vare  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.