På rettssakens andre dag i Oslo tingrett var det klart for aktor Marianne Benders utspørring av Carew. Hun var spesielt opptatt av hvor den tidligere fotballspilleren mente han var bosatt i hver av årene fra 2014 til 2019, som tiltalen om skattesvik omfatter.

– Hvor trodde du at du var bosatt i 2017, spurte aktor.

– Jeg forholdt meg ikke til det. Jeg hadde klare planer om hvor jeg hadde ønske om å lykkes. Hvor jeg trodde jeg bodde blir vanskelig å si, når jeg ikke hadde noe fokus på det. Jeg gikk ikke og tenkte på hvor jeg var bosatt, svarte Carew.

Han erkjente i retten tirsdag at han var skyldig i grovt uaktsomt skattesvik i de seks årene som tiltalen gjelder. Men han avviser straffskyld for forsettlig grovt skattesvik fra 207-2019, som er post tre i tiltalen.

Carew fremholder at hans mangeårige rådgiver Per Flod hadde opplyst at han ikke hadde skatteplikt til Norge, selv om han var her mer enn 183 dager i året.

Han opplyste at Flod hadde sagt at det vesentlige var hans «sentrum for livsinteresser».

– Hva legger du i sentrum for livsinteresse, hva betyr det? Før jeg begynte med skatterett hadde ikke jeg peiling på hva det var, sa aktor.

Aktor Marianne Bender stilte John Carew en rekke spørsmål om hvor mange dager han hadde oppholdt seg i Norge.
Aktor Marianne Bender stilte John Carew en rekke spørsmål om hvor mange dager han hadde oppholdt seg i Norge. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB)

– Det er hvor jeg har jobb, hvor ambisjonene mine er, hvor vennene mine er og hvor hodet mitt mentalt er, svarer Carew.

– Tenker du at man er skattepliktig der man mentalt er i hodet sitt?

– Jeg gjorde det da, ja. Jeg hadde en plan om å flytte til USA.

I avhør har den nåværende skuespilleren fortalt at han fra før 2013 ikke hadde bodd langvarig i sin egen leilighet i London. Den var stort sett utleid.

– Hvorfor leide du ut leiligheten i London?

– Jeg leide ut for å dekke kostnader, og så ble det mer. Jeg var definitivt ikke bosatt i Norge, sa Carew, som la til at de årlige kostnadene på leiligheten utgjorde 11.000 til 12.000 pund.

Året før John Carew kjøpte leiligheten i London, hadde han kjøpt leilighet på Skillebekk i Oslo. Selv om denne, ifølge Carew, skal ha stått ledig, sier han at han i hovedsak bodde hos sin mor og hos sin daværende kjæreste når han var i Oslo.

– Hvorfor leide du ikke ut denne leiligheten?

– Fordi jeg ikke hadde så store utgifter på den, repliserte Carew.

Ga forskjellige opplysninger

Økokrim mener Carews adferd i 2017 til 2019, årene de har tiltalt ham for forsettlig skattesvik, viser at han visste om og forholdt seg til 183-dagersregelen.

Under innledningsforedraget tirsdag ble det klart at Carew har gitt forskjellig svar til Skatteetaten og sin egen britiske skatterådgiver Rachael Kelly om antall dager han hadde tilbrakt i Norge i 2014. Skatteetaten fikk opplyst at Carew hadde vært 60 dager i Norge. Kelly fikk opplyst 154 dager. Økokrim mener imidlertid at Carew oppholdt seg i Norge i 233 dager det året.

Aktor Bender lurte på hvorfor den tidligere fotballspilleren ikke sendte samme oversikt til Skatteetaten som han nylig hadde sendt skatterådgiveren.

– Oversikten du sendte til Kelly stemmer mer med det som er tilfellet, bemerket hun.

Carew forklarte at han ikke kunne huske det han hadde sendt til sin egen skatterådgiver eller at han hadde sendt den. Han åpnet for at noen andre hadde hjulpet ham med å utarbeide oversikten og at han selv bare hadde videresendt den.

– Oversikten er i en annen font. Det får meg til å tro at noen kan ha hjulpet meg med den, svarte Carew, som forklaring på hvorfor dette var borte fra minnet.

Oversikten til Skatteetaten hadde han gjort med utgangspunkt i det han fant av opplysninger på egen mobiltelefon.

Rapporterte dager til USA og UK

Aktor boret i at Carew jevnlig også rapporterte til amerikanske skattemyndigheter hvor mange dager i året han oppholdt seg der. Årsaken er at Carew eide en bolig i Florida.

– Hvor er det greit å rapportere dager til USA, men ikke til Norge, spurte Bender.

– Jeg forholdt meg til det Per sa når det gjaldt Norge. Jeg hadde jo leilighet der.

– Du hadde tre ulike skatterådgivere rundt hele verden. Var det mye jobb med det?

– Hvor mye jobb det var? Det husker jeg ikke, sa Carew.

En epost han ble konfrontert med viste at han i 2014 fikk en epost med opplysninger om hva som ville utløse skatteplikt til USA.

– Det ser ut som de har ganske like regler som Norge?

– Mhm, responderte Carew.

Aktor oppsummerte:

– Du rapporterer dager til to andre land, men det eneste landet du risikerer å bli skattepliktig til, der rapporterer du ikke til?

– Der forholder jeg meg til hva Per sier, sa Carew.

Oppga Norge som bosted

Aktor kom senere inn på at Carew hadde hatt en tvist med franske skattemyndigheter etter at han hadde flyttet til England. Henvendt til retten sa Bender: – Vi vil anføre at han gir feil opplysninger til franske myndigheter for å spare skatt.

Aktor leste opp en anke til franske skattemyndigheter skrevet i 2013 knyttet til restskatt for 2005 og 2006, hvor Carew er veldig tydelig på at han har senter for sin livsinteresse i Norge. Det ramses opp hans familie i Norge, at boligen i hjemlandet var større enn den han disponerte i Frankrike og at han jobbet internasjonalt. Han skriver i brevet at han er bosatt i Norge.

– Hva tenker du er riktig? spør aktor.

– Dette brevet er så komplisert at jeg vet ikke hva jeg tenker om det. Men jeg husker saken. Det som var kjernen var at jeg betalte for mye skatt. Så har det vært kommunikasjon med noen advokater i Frankrike.

– Advokatene må ha fått informasjonen fra deg?

– At de fikk den norske adressen for å kunne sende brev dit, kanskje. Poenget er at jeg tok den fighten og de hadde krevd meg for 700.000 euro mer enn jeg betalte, sa Carew.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.