I juni 2021 ble det kjent at Økokrim hadde tatt ut siktelse mot John Carew. Etterforskningen kom i gang etter en anmeldelse fra Skatteetaten.

Økokrim landet i april i år på å tiltale den tidligere fotballstjernen for forsettlig og grovt uaktsomt skattesvik. Strafferammen for de mest alvorlige forholdene i tiltalen er seks års fengsel. Ifølge tiltalen skal Carew ha unnlatt å oppgi skattepliktig inntekt på totalt 12.828.462 kroner i årene 2014–2019.

Han skal også ha unnlatt å oppgi skattepliktig formue på totalt 307.484.187 kroner i løpet av de seks årene.

Økokrim mener at Carew på denne måten har unndratt 5.422.206 kroner i skatt. John Carew meldte flytting tilbake til Norge i august 2020.

Innrømmet straffskyld

I Oslo tingrett innrømmet Carew straffskyld for uaktsomt grovt skattesvik, men ikke forsettlig.

Da aktor leste opp de forskjellige postene i tiltalen mot Carew, svarte han klart og tydelig «ja» på spørsmålet om straffskyld for forholdene i post én og to, som omhandler uaktsomt grovt skattesvik. Men da aktor leste opp forholdene i post 3, som omhandler forsettlig grovt skattesvik, svarte den tidligere fotballspilleren «nei».

Aktor Marianne Bender i Økokrim startet sitt innledningsforedrag med å si at saken dreier seg om at påtalemyndigheten mener Carew skulle ha skattet til Norge i de seks årene fra 2014 til 2019 fordi han var her mer enn 183 dager i året.

– Det opplyste han ikke om. Han holdt sine inntekter og formue skjult for norske skattemyndigheter, fremførte hun.

Etterforskningen har vist at Carew brukte sine norske og utenlandske kredittkort ved tusenvis av transaksjoner i Norge over flere år i perioder han etter egen innrapportering til skattemyndighetene ikke skulle ha vært i Norge.

John Carews tidligere agent og rådgiver Per A. Flod
John Carews tidligere agent og rådgiver Per A. Flod (Foto: Terje Pedersen/NTB)

Første rettsdag gikk aktor blant annet gjennom en rekke brev som er sendt mellom Skatteetaten og Carews rådgiver Per A. Flod. Disse viser at det allerede i 2010 oppsto spørsmål om John Carew skatteplikt til Norge. Dette var to år før han la opp som utenlandsproff.

Under aktors innledningsforedrag tirsdag morgen kom det frem at Per A. Flod hadde kjempet innbitt mot skattemyndighetenes påstander om at Carew skulle skatte til Norge i mange år.

Roste Flod

John Carew fullroste sin tidligere agent og rådgiver da han begynte på sin åpne forklaring tirsdag ettermiddag.

– Han er en som jeg og min familie ser opp til. Han har kalt meg ekstrasønnen sin. Han var reservepappaen min. Den tilliten kom ikke over natten, sa en tilsynelatende beveget Carew om Flod og fortsatte:

– Han har så mange stjerner i boken at boken er snart full. Han har gjort så mye bra og riktig på veien, som også er grunnlaget for den tilliten jeg har vist han. Over 20 år hvor han har gjort en fremragende jobb. Det er viktig for meg å si, sier den tidligere fotballspilleren, som forklarte hvordan livet er blitt tilrettelagt for ham siden han signerte sin første proffkontrakt som 17-åring.

– Jeg har stolt blindt på ham. Jeg har vært helt overbevist om at han har hatt rett. Det har vært helt naturlig for meg å ha gitt han den tilliten. Jeg har gitt han fullstendig fullmakt til å svare dem på mine vegne. Han styrte meg nesten som en dukke, sa den tidligere fotballspilleren om Flod.

-Ble for mye golf

Carew gikk gjennom sine egne planer om å slå gjennom som skuespiller, internasjonalt.

– Mentalt bodde jeg i Storbritannia. Det var det fremtidsplanene mine lå, spesielt ut mot USA, sa han og oppsummerte:

– Det ble for mange dager. Det ble for mye golf. Jeg hadde ikke fokus der, sa Carew og la til at rådgiver Flod hadde vært helt klar på at 183-dagers regelen ikke var avgjørende for skatteplikten hans.

Per A. Flod skal gi sin forklaring til retten fredag.

2. juni i fjor gikk Økokrim til ransaking i Carew leilighet på Frogner i Oslo.

– Beslaget var en veldig tøff opplevelse, sa Carew og forklarte om sine første møter med forsvarer Berit Reiss-Andersen.

– Da hun begynte å snakke om fengsel, så stivnet jeg. Jeg satt nesten i sjokk. Den informasjonen satte meg helt ut.

– Ikke særlig smart

I en epost fra Flod til Carew i juni 2015 reagerer advokaten på et brev fra Skatteetaten som dokumenterer at den tidligere fotballspilleren har brukt norske bankkort i Norge i årene 2012, 2013 og 2014 på langt flere dager enn han har opplyst å være i landet. I en epost skriver rådgiveren:

«Jeg var sikker på at du hadde brukt utenlandsk kredittkort når du var i Norge. Men har du brukt norsk bankkort? Det var i så fall ikke særlig smart. De har jo vært ute etter deg i lange tider. Du burde nok i så fall tatt ut kont».

I 2014 skal Carew ha vært i Norge 233 dager, i 2015 i 259 dager, 2016 i 274 dager, i 2017 skal han ha vært i Norge 299 dager, i 2018 totalt 282 dager, mens han skal ha vært i Norge 289 dager i 2019.

I flere år gikk det korrespondanse mellom Carew, hans rådgiver Flod og Skatteetaten om skatteforholdene til den pensjonerte fotballspilleren. Til tross for at Skatteetaten ved flere anledninger opplyser at de anser han som skattepliktig til Norge, avviser Flod dette.

Da saken eskalerte ble en advokat som er spesialist i skatt, samt Carews regnskapsfører bedt om å bistå. Etter en tid ba Flod skatteadvokaten to legge ned arbeidet med Carews sak. Skatteadvokaten hadde i forkant konkludert med at Carew skulle skatte til Norge for de omdiskuterte årene.

Da saken sprakk i media våren 2021 med ransaking av Carews bolig i Oslo, skriver skatteadvokat Antonio Holstad til regnskapsføreren:

«Sett forsiden på DN?»

I den senere dialogen dem i mellom skriver Holstad videre:

«Ikke noe gøy med sånne besøk. Jeg advarte dem jo mot nettopp dette, og synd at Carew valgte å stole på Flod som åpenbart ikke har peiling på skatterett».

Senere i samme epost fortsetter Holstad:

«Synd å få rett i dette»

De to skal vitne i saken i neste uke.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.