John Carews skattesak kommer opp i oktober

John Carew slipper å vente lenge på sin første runde i retten.

Tidligere fotballspiller John Carew (36) intervjues i forkant av Fotball-EM. Foto: Odin Jæger / VG --- John Carew
Tidligere fotballspiller John Carew (36) intervjues i forkant av Fotball-EM. Foto: Odin Jæger / VG --- John CarewFoto: Odin Jæger odinj9@gmail.com/VG/NTB scanpix
For få uker siden ble det kjent at den tidligere fotballproffen John Carew er tiltalt for flere brudd på skatteloven. Økokrim tok ut tiltale fordi de mener å kunne bevise at Carew skulle ha skattet til Norge i flere år mens han var meldt utflyttet til Storbritannia.

Nå er det klart at saken mot Carew vil gå i Oslo tingrett i ni rettsdager fra 18. oktober. Carew har fått oppnevnt Berit Reiss-Andersen som sin forsvarer. I juni i fjor ble det kjent at Carew var under etterforskning. Tiltalen lyder på grovt uaktsomt skattesvik for årene 2014 til 2016 og forsettlig grovt skattesvik for årene 2017 til 2019. Ifølge Økokrims tiltale utgjorde unndratt skatt omtrent 5,4 millioner kroner i perioden, sto det i en pressemelding da tiltalen ble kjent for knappe to uker siden. Strafferammen for grovt skattesvik er inntil seks år fengsel.

Carew avviste å ha hatt forsett.

– Jeg har selvsagt ikke unndratt skatt med vitende og vilje, sa Carew i en separat pressemelding.

Det sentrale i rettssaken mot John Carew blir hvor den tidligere fotballproffen har hatt sitt såkalte hovedsentrum. Dette var også tema i to rettssaker som gikk for norske domstoler for drøyt ti til seks år siden. Da var det Eltek-gründer Alain Angelil og hans kone som fikk skatteligningen endret mange år tilbake i tid. Retten kom til at Angelil-ekteparet hadde Norge som «sentrum for livsinteressene». De to ble imidlertid ikke tiltalt for forholdet, men måtte betale straffeskatt. Carews forsvarer, Berit Reiss-Andersen, representerte Angelil i en innsidesak som gikk for retten i 2011.

I juni i fjor bar Økokrim ut beslag fra en leilighet som tilhører John Carew. I oktober må den tidligere fotballproffen møte i retten tiltalt for skattesvik. Foto: Fartein Rudjord ---Foto: Fartein Rudjord

Flagget hjem

John Carew slo gjennom som fotballspiller som tenåring. Han ble raskt oppdaget av Vålerenga, før turen gikk til Rosenberg på 90-tallet. Han flyttet utenlands og tjente gode penger etter opphold i Valencia, Roma, Besiktas, Lyon, Aston Villa, Stoke City og til slutt West Ham. Parallelt med fotballkarrieren investerte Carew stort i eiendom, spesielt i Oslo. Han har også gjort suksess som skuespiller og hadde en større rolle i den norske TV-serien Heimebane.

I 2020 hadde Carew flagget hjem. Da var han å finne i skattelistene med en formue på nesten 72 millioner kroner. Han hadde en inntekt på 8.324.082 kroner og betalte 2.426.737 kroner i skatt.

Kjøper og selger eiendom

Carew er fortsatt aktiv i eiendomsbransjen. Så sent som i dag og i går er han registrert som ny eier av to leiligheter i Oslo. Den ene er en loftsleilighet på 66 kvadratmeter i Nobels gate på Skarpsno på Oslos vestkant. Den tidligere fotballproffen kjøpte leiligheten for 7,2 millioner kroner. I dag ble det offentlig kjent at Carew også har sikret seg en leilighet i Welhavens gate for syv millioner kroner. Den 76 kvadratmeter store leiligheten ligger i gangavstand til Universitetet Oslomet. Carew har det siste året også kvittet seg med enkelte eiendommer. I august ble det kjent at han hadde solgt luksusleiligheten sin i Londons Battersea for nærmere 26 millioner kroner. For to måneder siden ble det kjent at skuespilleren hadde solgt en leilighet på Heidal i Gudbrandsdalen for 1,7 millioner kroner.

Publisert 4. May 2022, kl. 16.06Oppdatert 4. May 2022, kl. 17.03