Vitnemålet fra Per A. Flod er sentralt i straffesaken mot den tidligere fotballspilleren John Carew, som er tiltalt for skattesvik. Flod fikk spørsmål om den såkalte 183-dagers regelen, som angir at man kan bli skattepliktig til Norge om man er i Norge 183 dager eller mer, og Carews kjennskap til den.

– Hadde du snakket med ham om dette, spurte medaktor Ragna Flækøy Skjåkødegård, med referanse til et brev Flod hadde skrevet til Skatteetaten i 2010. Der redegjør Flod for sin forståelse av skatteforholdene knyttet til Carew.

– Om vi gjorde det før eller etter er jeg usikker på, men det har vi hatt for synet hele tiden. Det er den vi har jobbet mot, at han kan bli skattepliktig til Norge om han er 183 dager i Norge. Da får vi et problem, sa Flod og la til:

– Da kan han bli skattepliktig også til England. At vi har snakket om 183 dager hele tiden, er det ikke noe tvil om.

I pausen før Carews tidligere agent skulle forklare seg, sa Flod til pressen at han hadde fulgt med på hva som var blitt skrevet fra rettssaken.

– Jeg er litt overrasket over hvor mye fokus det er på meg. Skulle nesten tro det var jeg som var tiltalt, sa han.

Etter at Flod inntok vitneboksen, fortalte han om det lange forholdet han hadde hatt til John Carew siden han forhandlet den første kontrakten med Vålerenga for 25 år siden.

– Det ble begynnelsen på et veldig langt, godt og fruktbart samarbeid, som gikk over i et vennskap. Og som gikk over i et far-sønn forhold. Jeg kalte han min ekstrasønn, og han kalte meg familiemedlem, sa Flod.

– Da vi inngikk kontrakt oss i mellom var vi veldig tydelige på at det ikke skulle trikses og fikses. Vi skulle aldri ta imot svarte penger. Det var aldri snakk om å utfordre Fifas regelverk. Og vi skulle aldri snyte på skatten.

Flod gikk i rette med Carew uttalelse tidligere saken om at han skulle ha styrt den tidligere fotballspilleren som en dukke.

– Det var nok å strekke det litt langt. Men John er en person som det er ganske lett å lede og villede, sa Flod.

Følte seg overvåket

Han fortalte om flere situasjoner der folk ville ha med Carew som investor, men at han som agent og rådgiver hadde avverget store økonomiske tap for fotballspilleren.

Flod snakket også om hvordan det utviklet seg en mistillit mellom Skatteetaten på den ene siden, og Carew/Flod på den andre.

– John følte seg overvåket i Norge. Jeg tror ikke noen som sitter i denne salen her har vært utsatt for tilsvarende overvåkning, sa den pensjonerte advokaten. Han lot det skinne gjennom at det var Skatteetaten som skulle ha vært årsaken til denne opplevelsen.

– De skulle ha han til å rapportere når kan kom til Norge, hva han gjorde her og når han reiste fra landet. Han spurte om jeg kunne få en slutt på dette, om det var noe jeg kunne gjøre. Samtalene og Johns fortvilelse husker jeg.

– Har alltid ønsket meg det beste

Kort tid før Flod inntok vitneboksen ble John Carew spurt av sin forsvarer Berit Reiss-Andersen om det var andre saker der han mener at Flod ikke hadde gitt ham gode råd.

– Nei, kun i denne saken her, svarte Carew.

– Det jeg garantert kan si er at han alltid har ønsket meg det aller beste. Det har han vist meg i over 20 år. Den tilliten han har fra meg og fra min mor, har han gjort seg fortjent til.

Reis-Andersen fortsatte:

– Så er det en ironi at det er på grunn av hans råd du sitter tiltalt i straffesak og risikerer fengselsstraff. Har det påvirket vennskapet?

– Det er en test, men det kommer ikke til å viske ut 25 år med vennskap.

Økokrim tok i april ut tiltale mot Carew for både forsettlig og grovt uaktsomt skattesvik. Strafferammen for forholdene i tiltalen er seks års fengsel. Ifølge tiltalen skal Carew ha unnlatt å oppgi skattepliktig inntekt på totalt 12.828.462 kroner i årene 2014–2019.

Han skal også ha unnlatt å oppgi skattepliktig formue på totalt 307.484.187 kroner i løpet av de seks årene.

Økokrim mener at Carew på denne måten har unndratt 5.422.206 kroner i skatt. John Carew meldte flytting tilbake til Norge i august 2020.

I Oslo tingrett innrømmet Carew straffskyld for uaktsomt grovt skattesvik, men ikke forsettlig på første rettsdag.

Tiltalen følger i kjølvannet av flere år med korrespondanse mellom John Carew, Per A. Flod og Skatteetaten om Carews skatteforhold. Skatteetaten anmeldte deretter den tidligere fotballspilleren til Økokrim for skattesvindel.

183 dager

Carew har forklart at han ikke visste at han skulle skattet til Norge fra 2014. Han stolte på at rådene fra Flod var riktige.

Gjennom to dagers utspørring har Carews fastholdt at han ikke har ment å unndra skatt, og at det først var etter at han ble samboer i Norge, at han oppfattet at det var riktig å melde flytting. Han meldte hjemflytting på sensommeren 2020.

Carew har argumentert for at det var riktig at han skattet til Storbritannia fordi han mente at han ikke hadde planer om å flytte tilbake til Norge.

Torsdag fikk retten se et brev Skatteetaten i april 2019 sendte Carew der de informerte om at de satt på opplysninger om at han var mer enn 183 dager i Norge i 2014. I brevet kom det også frem at han i så fall var skattepliktig her.

Skatteetaten vil kontrollere Carew skatteoppgjør for årene 2014 til 2017 og kommer med en rekke pålegg til den tidligere fotballproffen om oversendelse av informasjon.

John Carew har under hele rettssaken forklart at han ikke tenkte over hvor han var skattemessig bosatt. Bildet er tatt i Oslo tinghus i 2018 i forbindelse med en sivil eiendomssak.
John Carew har under hele rettssaken forklart at han ikke tenkte over hvor han var skattemessig bosatt. Bildet er tatt i Oslo tinghus i 2018 i forbindelse med en sivil eiendomssak. (Foto: Terje Pedersen/NTB)

Underveis i den etterfølgende korrespondansen får Flod, som fastholder at Carew kun har vært 60 dager i Norge det året, oversendt dokumentasjon på at Carew har brukt sitt norske bankkort mellom 900 og 1000 gangen i Norge i 2014. Mange av kontobelastningene var fra forskjellige golfbaner.

«Det synes vanskelig å benekte at det er du som har brukt kortet», skriver Flod i en epost til Carew og fortsetter med at de kan argumentere med at 2014 var et unntak.

«Hvis det foreligger dokumentasjon på at du de neste årene ikke har vært i Norge så lenge, kan det alltid hevdes at det i 2014 var tilfeldig at du var så mye i Norge», fortsetter den da pensjonerte advokaten.

– Det vekket en sovende hund

Flod var også oppbragt over at Carew noe tidligere hadde engasjert en annen advokat i et forsøk på å få redusert skatten han faktisk hadde betalt for noen senere år.

«Men det brevet fra den advokaten sendte var utrolig dumt. Det vekket en sovende hund. Uansett, gjort er gjort, og det får vi ikke gjort noe med i dag», konkluderte Flod.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.