Rettssaken mellom tidligere Alevo-direktør Ola Toftegaard Hox, og hans tidligere arbeidsgiver, gir stadig nye opplysninger om de uortodokse avtalene som ble inngått i seriegründer Jostein Eikelands batteri-selskap Alevo ved oppstarten. Hox som har mistet jobben, krever nå sin tidligere arbeidsgiver for 50 millioner kroner i en rettssak. 

Hox, som ifølge seg selv «egenhendig bygget opp Alevo», røpet at han har en uformell eierandel i Jostein Eikelands skatteparadisselskap, Clydemont på BVI.

– Jeg har en ti prosent «net profitt interest», sa Hox i retten tirsdag.

Seriegründer Jostein Eikeland.
Seriegründer Jostein Eikeland. (Foto: Fredrik Solstad)

Hans advokat, Trude Stormoen i Langseth Advokatfirma forklarte hvordan Hox ikke tok ut lønn fra Alevo, men fikk sine honorarkrav vekslet om til skattefrie aksjer i Alevo, i stedet for å få ut penger.

– Lønn for 2012 og 2013 ble honorert med aksjer. Totalt var det krav på 750.000 euro (over syv millioner kroner) som ble konvertert til aksjer i Alevo Group. Disse aksjene eies nå formelt av Clydemont, på vegne av Hox, sa Stormoen i sitt innledningsforedrag.

Hox kommenterte selv denne avtalen slik:

– Det er opparbeidede honorarer som ble overført som aksjer til Clydemont. Dermed slipper jeg å betale skatt av penger jeg ikke har fått utbetalt, sa Hox. 

Hox står oppført med ubetydelige inntekter på skatteligningen for disse to årene.

Aksjene skal ifølge Hox inntil nylig ha stått i depot hos et norsk advokatfirma. Nå vet han ikke sikkert hvor aksjene er, sa han.

Også Alevos styremedlem Eric Cameron bekreftet at Hox har aksjer som står i Clydemonts navn:

– Jeg kan bekrefte at Eikeland har sagt til meg at han sitter på en felles beholdning av aksjer, som er båndlagt, sa Cameron.

Aksjene han fikk som betaling for sitt arbeid har på det meste verdt verdsatt til over 22 millioner kroner. Disse aksjene er bare en liten andel av Hox' totale akser i Alevo. 

Til DN sier Hox nå at «skattefrie aksjer» er et ukjent begrep for ham, og at han har betalt skatt på «alt jeg har mottatt av lønn».

– Fordringen var fra Alevo til Clydemont. Dit gikk aksjene, og der står de fortsatt. Diskusjonen i retten gikk kun på hvem som faktisk utførte arbeidet (...) Og rent faktisk var dette meg, sier Hox i en sms.

Aksjer for 200 millioner

Hox sto også frem som «Alevos største minoritetsaksjonær» i retten. På spørsmål fra Alevos advokat røpet Hox at han personlig eier 700.000 aksjer i det kontroversielle batteriselskapet, som har hatt både kriminelle nordmenn, sveitsiske pensjonister og en russisk oligark på eiersiden.

Aksjene kan være verdt 200 millioner kroner ut fra aksjeprisen i den siste emisjonen i selskapet. 

Disse aksjene ligger i Hox' eget skatteparadisselskap på Kypros.

– Dette er oppgitt skattemyndighetene helt og fullt. Jeg tror til og med jeg har oppgitt mer i formuesverdi enn jeg trengte.

I fjor, da aksjer ble solgt for 120 euro per stykk i Alevo, var Hox etter alt å dømme god for over 700 millioner kroner på papiret. Men det var før han fikk sparken. Siden har den russiske oligarken Dmitry Rybolovlev senket aksjekursen til en fjerdedel av dette ved nye emisjoner.

– Vi må få opp kursen igjen, sier Hox, som ikke har mistet troen på Alevo.

Professor i skatterett, Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI, sier til DN at faktum virker sammensatt, og at han bare kan uttale seg om reglene på generelt grunnlag.

– En person som etter et arbeidsrettslig forhold er berettiget til et vederlag, anses skattemessig å ha opptjent dette selv, uansett om lønnen bes utbetalt til et aksjeselskap vedkommende eier. Hvis det dreier seg om et vederlag i aksjer, må disse aksjene verdsettes på tidspunktet de overføres til selskapet, sier Gjems-Onstad.

Forliksforhandling

Jostein Eikeland har ikke besvart spørsmål DN har sendt ham om dette.

Retten tok onsdag en pause til etter 17. mai etter at dommeren oppfordret partene til å forsøke å komme frem til et forlik. Etter det DN forstår forelå det et forslag til avtale som partene i mellomtiden skal ta stilling til. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.