Økokrim anker frifinnelsen av den suspenderte Nittedal-ordføreren Hilde Thorkildsen (Ap).

«Vi mener tingretten har bedømt bevisene uriktig når de har frifunnet de tiltalte. Vi har derfor anket dommen til lagmannsretten», sier Økokrim-sjef Pål Lønseth på Økokrims egne nettsider, der det legges til at Økokrim er uenig i tingrettens forståelse av korrupsjonsbestemmelsen.

– Jeg er sønderknust. Nå får vi aller først se om lagmannsretten aksepterer anken. Om vi må en ny runde i retten, må vi bare fortelle lagmannsretten den samme historien og føre ytterligere vitner og bevis på at det jeg har sagt er sant, sier Thorkildsen til Romerikes Blad.

– Jeg er utrolig overrasket over at de anker dommen, som jeg mener er klar og tydelig. Til nå har jeg ikke rukket å gå inn i anken, men den er relativt kort. De ber om en omkamp, rett og slett, sier hennes forsvarer, advokat Thomas Skjelbred, som mener anken ikke bør slippe inn til ny behandling i lagmannsretten.

Thorkildsen var tiltalt for grov korrupsjon i forbindelse med en utbyggingssak i kommunen, og risikerte opptil ti års fengsel sammen med en medtiltalt mann.

Under rettssaken tidligere i høst krevde aktor ett år og seks måneders fengsel.

For to uker siden ble det klart i dommen fra Romerike og Glåmdal tingrett at både Thorkildsen og mannen ble frifunnet.

Thorkildsen ble i desember i fjor suspendert fra ordførervervet hun har hatt i Nittedal kommune i Viken siden 2011, men har hele tiden hevdet sin uskyld.

– Jeg er veldig glad. Endelig ble jeg trodd, uttalte ordføreren selv til Romerikes Blad da ble frifinnelsen ble kjent.

Ordfører Hilde Thorkildsen i Nittedal kommune ble for to uker siden frifunnet for korrupsjon i dommen som nå ankes av Økokrim.
Ordfører Hilde Thorkildsen i Nittedal kommune ble for to uker siden frifunnet for korrupsjon i dommen som nå ankes av Økokrim. (Foto: Ole Christian Eklund)

Benektet straffskyld hele veien

Det var i desember i fjor det ble kjent at Thorkildsen var tiltalt for grov korrupsjon.

Tiltalen kom etter at Økokrim i flere måneder hadde etterforsket ordførerens rolle i et utbyggingsprosjekt med planer for 300 boliger i Bjørnholtlia, der den medtiltalte forretningsmannen skulle ha sørget for en overføring på 125.000 kroner til et selskap som var deleid av ordføreren.

– Økokrim mener pengeoverføringen var uforenlig med ordførervervet og at det er tale om en utilbørlig fordel som rammes av straffelovens korrupsjonsbestemmelser, uttalte påtaleansvarlig i saken, den gang førstestatsadvokat Esben Kyhring.

Thorkildsen selv har hele veien benektet straffskyld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.