Kine Elisabeth Steinsvik (42) og Erik Thyness (57) ble valgt ut av ni søkerer til to av de aller mest prestisjefylte stillingene i jus-Norge. Søkerlisten var fylt med både stjerneadvokater og tunge juridiske stillinger i domstolene og det offentlige.

Erik Thyness bekrefter at han er innstilt som ny dommer i Høyesterett. Bildet er tatt ved en tidligere anledning.
Erik Thyness bekrefter at han er innstilt som ny dommer i Høyesterett. Bildet er tatt ved en tidligere anledning. (Foto: Fredrik Bjerknes)

Det var bransjenettstedet Rett 24 som først omtalte innstillingen mandag. Selve utnevnelsen skjer i statsråd.

Innstillingen ble offentliggjort tirsdag morgen, i et møtereferat fra det såkalte innstillingsrådet for dommere. Det er dette rådet som bestemmer hvem som innstilles til dommerstillinger i Norge. Dokumentet kan leses her.

Steinsvik kommer fra stillingen som fungerende Riksmekler, en jobb hun ikke søkte om fast da muligheten bød seg. Hun ble i 2014 utnevnt til lagdommer i Borgarting, etter en lang karriere hos Regjeringsadvokaten. Steinsvik er utdannet i Tromsø og hun var den yngste søkeren.

Thyness har helt siden 1996 vært partner i advokatfirmaet Wiersholm, der han har konsentrert seg om forretningsjus, kapitalmarkedene, fusjoner og oppkjøp. Dette er fagområder få av dommerne i Høyesterett er spesialisert i.

Tirsdag ble det klart at advokat Are Stenvik, partner i advokatfirmaet BAHR, ble innstilt som nummer tre til de to stillingene. Christian Lund, dommer ved Borgarting lagmannsrett og ektefelle til Schibsted-toppsjef Kristin Skogen Lund, ble innstilt som nummer fire.

Bedring i rekruttering

Selv om dommer i Høyesterett er blant de aller mest prestisjefylte stillingene i jus-Norge, slet domstolen for noen år siden med meget slanke søkerlister. Som i 2013 da ingen søkte på en ledig dommerstilling.

Men denne utviklingen har de siste årene snudd, selv om Høyesterett gått bort fra ordningen om at navn på søkerlisten kan unntas fra offentlighet.

Tre dommere forlot Høyesterett i 2018: Karl Arne Utgård og Bård Tønder gikk av med pensjon, mens Arnfinn Bårdsen ble dommer i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg. Tilbake fra Strasbourg kom Erik Møse, som har vært syv år i permisjon fra sin stilling som høyesterettsdommer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her svarer Dagbladets redaktør på sex-kritikken
Dagbladet ble kritisert for å ha seks saker om sex på Dagbladet.no på samme dag. I denne videoen svarer Dagbladets redaktør Alexandra Beverfjord på kritikkken.
01:42
Publisert: