Jan Erik «Jannik» Iversen står tiltalt for grov utpressing av næringslivstoppen Kjell Inge Røkke over en tremåneders periode i 2017 og 2018.

Da retten ble satt onsdag tok Iversens forsvarer Benedict de Vibe ordet. Etter at Iversen i sin forklaring tirsdag gjorde et poeng av at han kjente Kristian Monsen Røkke gjennom avdøde Kari Røkke Monsen og hennes tidligere kjæreste Per Orveland, er han brått ikke interessert i Monsen Røkkes forklaring.

De Vibe sa til retten at all kontakt med Kristian Monsen Røkke har gått gjennom Røkkes advokat John Christian Elden, og at det skal ha gjort at det er mindre interessant å høre Monsen Røkkes forklaring.

– Ikke et glass vann engang

Videre gjorde de Vibe et poeng av at det er løpende dekning av rettssaken og at vitnene derfor vet hva som er blitt sagt i retten før de kommer for å gi sin forklaring.

Politiadvokat Terje Nedrebø Michelsen svarte umiddelbart at påtalemakten hadde ønske om å stille Monsen Røkke spørsmål.

– Så da ønsker vi å føre ham som vitne, sa han.

Retten tok deretter en kort pause, for at de tre dommerne skulle avgjøre hvorvidt det var nødvendig å høre Monsen Røkkes forklaring.

Etter rundt fem minutter kom dommerne tilbake og meddelte at den ønsker å høre Monsen Røkkes forsvarer.

Da vitneførselen fortsatte var det advokat Arild Holden som jobber hos Advokatfirmaet Elden som inntok vitneboksen. Holden har vært forsvarer for Jannik Iversen for rundt 15 år siden. Han ble igjen advokat for Iversen sommeren 2017 da VG hadde publisert en artikkelserie og noen lydbånd hvor Iversen og Kjell Inge Røkke kom dårlig ut. VGs artikler skal ha vært bakgrunnen for situasjonen som førte til tiltalen mot Iversen.

Holden redegjorde for sin oppfatning av møtene som ble avholdt mellom Iversen og Røkke hos advokatkontoret Elden høsten 2017. Ifølge Holden var utgangspunktet at Iversen ønsket et møte, ikke at det skulle fremmes økonomiske krav eller gis et såkalt tilbud.

– Det var i strid med forutsetningene mine. Jannik hadde flere ganger på mitt kontor sagt at han skulle ikke ha et glass vann engang av Røkke, sa Holden, mens Iversen nikket samtykkende fra sin plass.

– Mann av sitt ord

– Jeg la det til grunn. Etter mitt syn pleier han å være en mann av sitt ord. Så kom dette på bordet og da ville jeg avlyse videre møteaktivitet. Men Røkke insisterte på å sette opp møte nummer tre, forklarte Holden.

Da aktor Terje Nedrebø Michelsen fikk ordet spurte han om Iversen hadde sagt noe om hvilke utfordringer VGs artikler hadde skapt for han.

– Det som var et tilbakevendende tema var dette med familien. Jeg husker jeg hadde en samtale med Jannik over en kaffe en gang. Så sa han at når jeg går tur med barnebarnet mitt, det er en høydare i livet. Han er veldig fokusert på det. På nære relasjoner, sa Holden. og utdypet:

– Han ble sittende mellom media, så har han familie, kone og barn, en datter, ved siden av. Jeg så at det plaget ham. Jeg merket en endring. Jeg har møtt ham i flere sammenhenger. Han har et ganske godt humør, men han hadde ikke det da, opplyste Holden.

Iversens forsvarer Benedict de Vibe ønsket også å bore i relasjonen mellom Holden og Iversen og den stadige kontakten de hadde i siste halvdelen av 2017.

– Hvorfor så hyppig?

– Vi hadde et veldig godt forhold, jeg regner med at vi har det også i dag. Selv om det er blitt litt mer anstrengt på grunn av denne saken her. Jeg har sett sider av Jannik, han sier han er en gangster, men han er ikke bare det, sier Holden.

Kjell Inge Røkke fortalte i retten tirsdag at han senest før helgen ble oppsøkt av Iversen på kontoret til advokat John Christian Elden.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.