Rett før klokken ti inntok tiltalte Iversen vitneboksen i Oslo tingrett der han er tiltalt for blant annet utpressing. Kort tid etter begynte han å fortelle om det han påstår er et profesjonelt samarbeid mellom ham selv og Kjell Inge Røkke.

Kjell Inge Røkke forklarte seg tirsdag ettermiddag.
Kjell Inge Røkke forklarte seg tirsdag ettermiddag. (Foto: Aleksander Nordahl)

Ganske raskt kommer Iversen inn på et oppdrag han skal ha hatt for Røkke der målet var å fjerne Christer Tromsdal «for godt».

– Røkke hadde hørt båndet. Han er fly forbanna. «Den mannen skal fjernes», skal Røkke ha sagt ifølge Iversens forklaring.

Les også:Følg saken i vårt direktestudio

Ifølge Iversen skal Røkke ha tilbudt ham 100 millioner kroner for å fjerne Christer Tromsdal. Årsaken skal ha vært lydbånd Tromsdal satt på i forbindelse med båtsertifikatsaken, der Kjell Inge Røkke ble tiltalt og senere dømt for å ha bestukket en svensk båtinspektør.

«Donald Duck-historie»

Advokat John Christian Elden, som representerer Kjell Inge Røkke svarer slik på Iversens påstander:

– Røkke svarer nok på det i retten. Det er første gang jeg hører en slik påstand, skriver Elden i en tekstmelding til DN.

– Etter min oppfatning er dette ikke noe annet enn en Donald Duck-historie fra «Jannik» Iversen, sier Tromsdal til Dagbladet om påstandene fra Iversen.

Iversen fortalte også retten om hvordan han skjøt Christer Tromsdal i låret, noen han senere er dømt for. Da Tromsdal ble skutt skal ha han klaget over at Iversen skjøt han i låret.

– Du skal være glad jeg ikke skjøt deg i hodet. Ditt jævla svin, skal Iversen ha replisert ifølge seg selv.

Opprinnelig skulle Iversens plan ha vært å ta en båt fra Dronningen på Bygdøy til Aker Brygge, og så fått Kjell Inge Røkke til å ta seg av våpenet.

– Jeg skulle få han til å gi meg hundre lapper så jeg kunne dra på juleferie og komme tilbake når jeg følte for det. Men ble en helt annen plan. For den båten gikk ikke, sa en lakonisk Iversen.

– Vi hadde bøtter med møter

Jan Erik «Jannik» Iversen er tiltalt for å ha forsøkt å true Kjell Inge Røkke til å utbetale et tosifret millionbeløp. Trusselen innebar at Jannik ville offentliggjøre ufordelaktige opplysninger om Røkke.

Utpressingsforsøket skal ha foregått fra 1. november 2017 til 29. januar 2018, ifølge tiltalen.

– Vi hadde bøtter med møter, sa Iversen i sin forklaring.

Kjell Inge Røkke skal først forklare seg senere tirsdag.

– Vi gjør gjeldende at det aldri har vært snakk om å presse Røkke for penger. Iversen var opptatt å finne en løsning på den vanskelige situasjonen som har oppstått etter artiklene i VG, sa Iversens forsvarer Benedict de Vibe i retten.

Christer Tromsdal.
Christer Tromsdal. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Da en av landets mest omtalte rettssaker i Oslo tingrett startet tirsdag, opplyste Iversen at hans yrke er profesjonell gambler da han skulle gi personalia.

–Et tilbud

Under utspørringen av Iversen kom det frem at det påtalemyndigheten omtaler som utpressingsforsøk, er det Iversen kaller et tilbud til Røkke.

Ifølge Iversen har han ikke kommet med noen krav, men tilbudt Røkke å gi han penger. Tilbudet skal ha kommet i form av at Kjell Inge Røkke fikk mulighet til å trekke noen kort der det sto to millioner, tre millioner og fire millioner kroner. På tre andre kort sto det tre år, fire år og fem år. På spørsmål fra rettens administrator forklarte Iversen at tanken var at Røkke skulle betale det angitte millionbeløpet i det angitte antall år. Det innebærer at totalsummen kunne blitt 20 millioner kroner.

Men Røkke avviste å spille kort med Iversen.

Iversen har i forkant av rettssaken anført at han skal ha utført flere oppdrag for den kjente milliardæren. Det er knyttet stor spenning til Iversens forklaring. I forkant av rettssaken har forsvaret gjort det klart at Iversen skal belyse sitt forhold til Røkke, og i et intervju med Nettavisen forrige uke sa Iversen at han skulle «fortelle alt» i retten. Også politiet har måttet vente på å høre Iversens forklaring fordi han ikke har ønsket å stille til avhør.

Iversen erkjente seg ikke straffskyldig for utpressing av Røkke. Konfrontert med tiltalens punkt om å ha oppbevart en springkniv sa Iversen.

– Jeg kaller det en tannpirker, men han kaller det en springkniv.

Aktor Terje Nedrebø Michelsen startet tirsdag formiddag sin innledning. Han forklarte at politiet ble kontaktet av Anders Snortheimsmoen i januar 2018. Snortheimsmoen, som var engasjert av Røkke, skal ha fortalt at Røkke befant seg i pågående utpressingssituasjon.

– Han ønsket råd fra politiet på hvordan de skulle håndtere situasjonen og det fikk han, sa aktor.

Senere i januar valgte Røkke å anmelde forholdet og Iversen ble pågrepet.

Vil belyse forholdet

Michelsen forklarte at et viktig punkt i saken vil være tre møter som fant sted mellom blant annet Røkke og Iversen høsten 2017. Hovedtema for møtene var en VG-artikkel som ble publisert den sommeren som Iversen var svært misfornøyd med.

Iversens forsvarer Benedict de Vibe sa tirsdag at det sentrale i saken er forholdet med Iversen og Røkke.

– Det vil være helt nødvendig å belyse dette forholdet. Både Røkke og Iversen må forklare seg om innholdet i dette forholdet som etter vår menig også inkluderer store pengebeløp.

Michelsen opplyste at påtalemyndigheten vil fremlegge stillbilder fra overvåkningskamera i garasjeanlegget hos Aker på Fornebu fra 1. november 2017 og bilder fra samme garasjeanlegg 5. januar, da Iversen skal ha oppholdt seg der i over fem timer.

Advokat de Vibe var i likhet med aktor opptatt av at bevisførselen i saken ikke skal skli ut. Imidlertid mente han det var enkelte forhold som var viktig å få opplyst.

– Det er viktig å få klarlagt når var egentlig hvem advokat for hvem. Iversen har hatt Elden som advokat. Han har fått Holden som advokat. Jan Erik Iversen har i perioder vært høyst usikker på hvem som har bistått ham. Det vil bli belyst og dette vil også Elden bli stilt spørsmål om, varslet de Vibe.

Spøkte med fotografene

Da Iversen ankom rettslokalene like før klokken ni, iført en grønn genser med en blå skjorte under, spøkte han med pressen.

– Røkke kommer der, sa Iversen til latter fra pressen.

Rettssaken varer ut uken. I løpet av disse dagene er flere profilerte vitner innkalt. Dette inkluderer advokatene John Christian Elden, Ellen Holager Andenæs og Morten Furuholmen. Finansakrobaten og den tidligere straffedømte Christer Tromsdal skal også vitne. Det samme skal Røkkes sønn, Kristian Monsen Røkke.

På første rettsdag vil retten, i tillegg til tiltaltes forklaring, høre Kjell Inge Røkke og Anders Snortheimsmoen. Snortheimsmoen, som er tidligere leder av beredskapstroppen i Oslopolitiet, skal ha vært innleid for å sørge for Røkkes sikkerhet i perioden der utpressingsforsøket skal ha foregått.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.