Krf-leder og barne- og familieminister Kjell Ingolf Ropstad innrømmet fredag å ha tatt aktive grep for å unngå skatt på statsrådsboligen. Det har spart ham for 175.000 kroner i skatt.

På bakgrunn av dette har Økokrim kontaktet Skatteetaten, opplyser Økokrim i en pressemelding fredag ettermiddag.

– Det er vanlig prosedyre i alle saker hvor det fremkommer denne type informasjon. Skatteetaten opplyser at de foretar undersøkelser på ordinær måte, sier Økokrim-sjef Pål Lønseth i pressemeldingen.

– Dersom det skulle vise seg å bli aktuelt, vil etaten ta kontakt med politiet. I så tilfelle vil det være naturlig at Økokrim og Oslo politidistrikt, som vi har et løpende samarbeid med, foretar en vurdering av eventuell videre behandling.

Fredag kveld varsler KrF at Ropstad vil holde en pressekonferanse lørdag klokken 14.00 i Regjeringskvartalet.

DNs Frithjof Jacobsen om gutteromsaken: – Ser meget planlagt ut
KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad sier at han har snakket med statsministeren om boligsaken, og at hun får svare om hvorvidt hun har tillit til ham. Ropstad holdt en pressekonferanse fredag, samme dag som Aftenposten skrev at han innrømmer å ha tatt aktive grep for å slippe skatt på pendlerboligen i Oslo.
01:43
Publisert:

Kan medføre grov tilleggsskatt

Professor emeritus Ole Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI vil ikke uttale seg konkret om Ropstad.

– Det viktigste spørsmålet er om man bevisst har gitt gale opplysninger for å få lavere skatt. Hvis det er tilfellet er det ikke skatteplanlegging, men skatteunndragelse, sier han på generelt grunnlag.

– Hva blir konsekvensene av dette for Ropstad?

– Dersom det er skatteunndragelse vil dette medføre grov tilleggsskatt. Straff er mest aktuelt i grove, stygge saker, da er det typisk snakk om mer profesjonelle eller gjentakende saker, sier Gjems-Onstad.

– Det som er smertefullt, enten det er for Ropstad eller andre som opplever dette, er at disse reglene er veldig strenge. Også kommer man ikke utenom at det er politikerne som har bestemt disse reglene, det er et paradoks.

– Skadelig for tilliten

Benn Folkvord, professor i skatte- og selskapsrett ved Handelshøgskolen ved Universitetet i Stavanger, poengterer at det norske skattesystemet er avhengig av tillit.

– Jeg tror denne type saker er veldig skadelig for tilliten og skattemoralen, sier Folkvord.

Oslo-politiet vil ikke iverksette en etterforskning av KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad på eget initiativ, kun hvis de mottar en anmeldelse fra Skatteetaten, ifølge Aftenposten.

– Det er samfunnsmessig viktig at det blir likhet for loven, og spesielt i denne type saker er det viktig at alle fakta kommer på bordet. I andre saker vil skattemyndighetene aktivt ta tak i saker, og dersom man bare lar dette gå, tror jeg det vil oppleves veldig urimelig av folk, og det er skadelig for den alminnelige skattemoralen, sier Folkvord.

Beklaget

Fredag møtte Ropstad pressen klokken 11.30 i Regjeringskvartalet.

– Det var en feil, og det vil jeg beklage, sa Ropstad under pressekonferansen.

Til Statsministerens kontor rapporterte Ropstad at han hadde boligutgifter på sine foreldres hus, men i virkeligheten betalte han ikke en krone. Ropstad hadde inngått en avtale med foreldrene om å dekke faste utgifter, men det skjedde ikke.

Det gjorde at Ropstad unngikk å betale skatt av fordelen av statsrådsboligen på en verdi på 450.000 kroner.

– Jeg skulle ha meldt fra til Statsministerens kontor at jeg likevel ikke betalte utgiftene, sier han.

Han opplyser at han er i dialog med Skatteetaten og at han vil betale det han skal betale.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.