For over seks år siden ble Kjetil Holta skatteflyktning og bosatte seg i Belgia etter å ha solgt familiens aksjepost i Tinfos til franske Eramet i 2008. Med på flyttelasset hadde han en nettogevinst med seg på to milliarder kroner.

En del av gevinsten har Holta brukt på investeringer i Norge. Nå er investoren i konflikt med norske skattemyndigheter.

24. og 25. mai møter Holta opp i Oslo tingrett i en berammet tvistesak mellom Holta Invest og Skatt øst.

– Jeg kan kun si at den ene saken dreier seg om en aksjetransaksjon. Mer kan jeg ikke si, sier investor Kjetil Holta.

Skattedirektoratet holder kortene tett til brystet, og vil ikke kommentere saken.

«Cirka to uker før saken skal opp, vil sluttinnlegget foreligge i tingretten», skriver Helen Rist, kommunikasjonsrådgiver i Skatteetaten i en epost.

«Åpenbart feil»

Etter det Dagens Næringsliv forstår gjelder den ene saken en tvist om en post på 3,4 millioner kroner er fradragsberettiget eller ikke. Skatt øst mener dette er kostnader relatert til salg av aksjer.

Den andre saken handler om en ekstra skatteregning på rundt to millioner kroner vedrørende fradragsrett til transaksjoner som ikke er blitt noe av.

– Er ikke dette småpenger for deg?

– Dette er prinsippsaker om noe jeg mener skattemyndighetene håndterer åpenbart feil. Jeg finner meg ikke i hva som helst, sier Holta, som ikke vil snakke om summer.

Holta er av skattemessige årsaker ekstra nøye med å holde oversikt over antall dager han er i Norge i året.

– Jeg fører en detaljert logg når jeg reiser inn og ut av Norge. Nå kan jeg være i Norge i 270 dager over en treårs periode. Det vil i praksis si 90 dager i året, sier Holta,

Holta har etter aksjesalget av Tinfos etablert selskapet Holta Invest og har foruten aksje- obligasjonsinvesteringer satset tungt innen metaller (Nizie International) og fritids-markedet gjennom selskapet Active Brands med blant annet Kari Traa og Therese Johaug-merkene.

– Vi gjorde det ikke så bra i 2015 som i 2014, sier Holta.

Tjener på Kari Traa

I 2014 oppnådde Holta Invest-konsernet et driftsresultat på nesten 338 millioner av samlede driftsinntekter på 7586 millioner kroner.

– Grunnet lavere metallpriser ble resultatet litt dårligere for Nizie. Selve forvaltningen gikk bra. Finansporteføljen steg med mellom 11 og 12 prosent, mens obligasjonsverdiene steg med rundt fire prosent. Og så går det bra med Artic Brands.

– Er det Johaugs kleskolleksjon som drar?

– Hun bidrar også, men det er først og fremst Kari Traa-kolleksjonen som selger veldig godt.

– Så du satser på damene?

– Vi må satse på de norske damene i Norge, sier Holta.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen her.