Konkurransetilsynet har utsendt et varsel på 784 og 424 millioner kroner til henholdsvis Verisure og Sector Alarm, ifølge en pressemelding mandag morgen. Ifølge tilsynet har selskapene samarbeidet om ikke å selge boligalarmer til hverandres kunder i perioden 2011 til 2017, samt delt norske kunder mellom seg.

Verisure og Sector Alarm er de største boligalarmaktørene i Norge. Den varslede boten er den nest største boten Konkurransetilsynet har gitt noensinne, bare fire millioner under den historiske boten Telenor fikk i 2018 for brudd på konkurransereglene.

Verisure leverte i 2017 et resultat før skatt på 298 millioner kroner. Det varslede gebyret er større enn selskapets resultat de siste tre årene til sammen. Sector Alarm endte i 2017 på et resultat før skatt på 295 millioner kroner. Pressesjef i Verisure Glenn Støldal sier til DN at selskapet ikke ønsker å kommentere hvordan selskapet skal betale gigantboten.

Skuffet over vurderingen

Verisure skriver i en pressemelding at de har mottatt et brev med Konkurransetilsynets foreløpige vurderinger av konkurransesituasjonen i markedet for boligalarmer, og at de er kjent med at tilsynet har sendt ut en pressemelding.

– Vi har samarbeidet med Konkurransetilsynet i denne saken og er skuffet over deres foreløpige vurderinger. Vi opplever tøff konkurranse i markedet og det har vært situasjonen i hele perioden tilsynet har vurdert. Vi er uenig i Konkurransetilsynets foreløpige vurderinger, sier pressesjef Glenn Støldal i Verisure i pressemeldingen.

– Nå skal vi studere Konkurransetilsynets brev grundig før vi sender et detaljert svar tilbake. Vi er opptatte av å opptre etisk forsvarlig og fullt ut i tråd med alle lover og regler, og vi er selvfølgelig tilhengere av sunn konkurranse mellom aktørene i markedet, sier Støldal.

Sector Alarm skriver i en pressemelding at de er svært overrasket over Konkurransetilsynets foreløpige vurderinger og størrelsen på gebyret tilsynet vurderer å ilegge.

– Vi har hatt god dialog med Konkurransetilsynet i denne prosessen, men det er først nå vi får tilgang til detaljene i saken og tilsynets vurderinger. Vi vil nå gå grundig gjennom varselet og deretter inngi vårt tilsvar, slik at alle fakta i saken kommer frem, sier advokat Håkon Cosma Størdal i advokatfirmaet Wiersholm, som representerer Sector Alarm i saken i pressemeldingen.

Kan få krav om tilbakebetaling

Konkurransedirektør Lars Sørgard i Konkurransetilsynet skriver i pressemeldingen at saken har stor betydning for de to selskapenes boligalarmkunder i Norge, siden de kan ha betalt for mye for sin boligalarm. Da DN kontaktet Sørgard kunne han imidlertid ikke svare på om kundene har rett til å få pengene sine refundert.

– Vår foreløpig vurdering er at det er blitt gjort et lovbrudd. Det er altfor tidlig å si om kunder kan kreve tilbakebetaling på nåværende tidspunkt, konkurransedirektør Sørgard til DN.

– Markedsdeling er en svært alvorlig form for konkurransekriminalitet, og gebyrene som nå er varslet underbygger dette.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.