– Dette gjør Ketil Skorstad for å legge press på meg. Jeg har jobbet beinhardt for å gjøre opp for meg og holder nå på med å forhandle frem en løsning, sier gründer Dag Dvergsten (61).

Gründer Dag Dvergsten sier han sliter med en gjeld på rundt 30 millioner kroner, men arbeider nå med en løsning på gjeldsproblemene.
Gründer Dag Dvergsten sier han sliter med en gjeld på rundt 30 millioner kroner, men arbeider nå med en løsning på gjeldsproblemene. (Foto: Mikaela Berg)

Dvergsten har hatt mange jern i ilden opp gjennom årene. Han har drevet med alt fra utvikling av oljeindustri og mineralvirksomhet til bioteknologi og tannhelsetjenester. Dvergsten har både vært veldig rik og ganske fattig. Blant annet kjøpte Dvergsten en oljerigg for 40 millioner kroner som han for syv år snudde seg rundt og solgte videre til sjeiker i Qatar for 230 millioner kroner.

– Da er det ikke bra hvis dette kommer ut

For fire år siden ble Dvergstens hovedselskap Dag Dvergsten as slått konkurs. I kjølvannet av konkursen har Dvergsten slitt med en rekke inkassosaker og en personlig gjeld som han nå anslår til rundt 30 millioner kroner. Nå har en av Dvergstens kreditorer, den profilerte investoren Ketil Skorstad (47) og hans selskap Tigerstaden, begjært 61-åringen personlig konkurs.

– Dette var veldig overraskende. Jeg visste ikke at jeg var begjært personlig konkurs engang. Jeg er jo i ferd med å få løst gjeldssituasjonen min. Da er det ikke bra hvis dette kommer ut, sier Dvergsten.

Etter at DN tok kontakt med Dvergsten onsdag tok det ikke lang tid før det ble inngått en avtale mellom Skorstad og Dvergsten. DN har vært i kontakt med investor Ketil Skorstad, som henviser til sin advokat Hans Clemetsen i Javelin Advokatfirma.

– Konkursbegjæringen er blitt trukket etter at vi har kommet frem til en avtale med Dvergsten, sier advokat Clemetsen.

Skorstad har siden han sluttet som megler i ABG Sundal Collier på midten av 2000-tallet, passet på sine egne penger. Mesteparten er plassert på Oslo Børs. Helt siden han begynte som investor har han gjort det knivskarpt, og med unntak av finanskrisen i 2008 har han tjent gode penger i alle årene. Tigerstaden as hadde et resultat før skatt på 313,5 millioner kroner i fjor.

– Jeg har jo gitt Skorstad et tilbud

Ifølge Dvergsten ga Skorstad og hans selskap Tigerstaden Dag Dvergsten as et nødlån på 1,2 millioner kroner for fire år siden. Det skjedde på et tidspunkt Dag Dvergsten as stod på konkursens rand. Lånet har vært misligholdt. Ifølge Dvergsten var renten ti prosent og det samlede kravet skal nå ha kommet opp i rundt 2,2 millioner kroner.

– Jeg fikk låne penger av Skorstad for å betale lønn til ansatte i Dag Dvergsten as. Han lånte inn penger til selskapet, like før det ble slått konkurs, sier Dvergsten.

Dvergsten garanterte personlig for lånet som ble gitt selskapet hans.

– Jeg har jo gitt Skorstad et tilbud om tilbakebetaling, men har ikke fått svar på tilbudet. Jeg har jo fortalt ham at vi hele tiden kommer til å gjøre opp, sier Dvergsten.

– Hvorfor lånte Skorstad deg penger?

– Jeg trengte penger og så var det en som formidlet lånet. Jeg har ingenting å utsette på Skorstad. Han var all right han og stilte opp, sier Dvergsten.

– Dette er enhver næringslivseiers mareritt

Frem til Dag Dvergsten as ble slått konkurs i 2017, brukte Dvergsten mye tid på en omfattende krangel med flere selskaper i forbindelse med byggingen av en rigg og finansieringen av denne. Etter flere rettstvister i Norge, USA og Singapore anslo Dvergsten at han hadde brukt 15–16 millioner kroner på advokater de siste årene. Som en følge av krangelen ble alle Dvergstens verdier låst i en lengre periode etter at en kreditor tok pant i alt gründeren eide og hadde.

– Dette er enhver næringslivseiers mareritt. Det er helt forferdelig at jeg blir utsatt for et to års utlegg, der samtlige aktiva blir låst. Det er nesten en skjebne verre enn døden i kommersiell forstand. Det er helt jævlig. Jeg har vært bundet på hender og føtter i to år, sa Dvergsten til DN i 2017.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.