– Vi etterforsker flere personer i forbindelse med en sak som omhandler grov korrupsjon, deriblant ordføreren i Nittedal. Alle fire er siktet for grov korrupsjon, sier konstituert førstestatsadvokat Esben Kyhring i Økokrim til DN.

Han ønsker ikke å kommentere hverken grunnlaget for siktelsen, hvorvidt det er andre forhold i sakskomplekset, eller hvilke konkrete skritt som gjenstår før politiet avgjør om saken er sterk nok til å ta ut tiltale.

– Vi står ennå midt i etterforskningen, og har behov for å etterforske videre, sier Kyhring.

Ifølge Romerikes blad gjorde politiet beslag hjemme hos ordføreren den 13. februar i år.

Tirsdag sitter hun i avhør hos Økokrim, sammen med flere av de medsiktede.

– Jeg kan bekrefte at Økokrim etterforsker Hilde Thorkildsen for mistanke om grov korrupsjon. Hun samarbeider med politiet på alle mulige måter og føler seg helt trygg på at når alle dokumenter er gjennomgått, så ender saken med henleggelse, sier ordførerens forsvarer, advokat Geir Lippestad til avisen.

Dette sa forsvarer Lippestad om korrupsjonsanklagene
Den siktede ordførerens forsvarer, Geir Lippestad, sa at Hilde Thorkildsen var inne til avhør hos påtalemyndigheten allerede i februar.
05:56
Publisert:

Ifølge Romerikes Blad har varaordfører Inge Solli (V) hatt rollen som fungerende ordfører i kommunen. Ordføreren har siden februar vært sykemeldt.

Økokrim etterforsker Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen (Ap). Bildet er tatt ved en annen anledning i 2019.
Økokrim etterforsker Nittedal-ordfører Hilde Thorkildsen (Ap). Bildet er tatt ved en annen anledning i 2019. (Foto: Paul Kleiven)

Anonymt varsel til kommunen

Ifølge Romerike blad skal den siktede ordføreren ha mottatt en sum penger gjennom sin butikkdrift tilbake i 2014.

Thorkildsen har hatt klesbedrifter i Nittedal, Lillestrøm og Oslo. Alle butikkene er i dag lagt ned.

Etterforskningen startet etter et anonymt varsel til kommunen om transaksjonen.

Pengene skal ha kommet fra en sentral person i det aktuelle byggeprosjektet som nå er under etterforskning. Beløpet – som skal ha gått via en annen person – skal ha ligget på rundt 100.000 kroner og skulle være med på å gi denne personen en plass på eiersiden i et av Thorkildsens selskaper. Også denne personen skal etter det avisene Romerikes Blad og Varingen erfarer være siktet i saken.

Økokrim mistenker at ordføreren skal ha påvirket saksgangen i et større utbyggingsprosjekt i Nittedal.

Økokrim ser på utbyggingsprosjektet Bjørnholtlia i Hakadal. Som ordfører skal Thorkildsen ha vært en sterk pådriver for prosjektet.

Beskjed til alle kommuneansatte

Fungerende ordfører, Inge Hallgeir Solli, skal ifølge Aftenposten ha sendt ut en melding til alle ansatte i kommunen hvor han skriver ordføreren er siktet for grov korrupsjon.

«Det har i dag blitt offentlig kjent at påtalemyndigheten (ØKOKRIM) har siktet ordfører Hilde Thorkildsen for grov korrupsjon. Tiltalebeslutning er ikke tatt ut, og vi vet ikke om ØKOKRIM kommer til å henlegge saken eller om de vil ta ut tiltale. Det foreligger ikke opplysninger som gir grunn til mistanke mot andre folkevalgte eller ansatte i kommunen.

Formannskapet ble i møte 19.juni orientert om saken. I spørsmålet om offentliggjøring har det vært viktig å veie hensynet til etterforskningen, demokratiet, personlige hensyn og offentlighetens interesse opp mot hverandre. Det er påtalemyndigheten (ØKOKRIM) som avgjør offentliggjøring. Vi har fram til nå fått informasjon om at etterforskningen er hemmelig og at det ikke er ønskelig for etterforskningen med offentlighet. Det har vi respektert.

Det er påtalemyndigheten og domstolen som må avgjøre slike saker. Hilde Thorkildsen er for tiden sykmeldt og fungerer derfor ikke i ordførervervet. Dette er en trist og krevende sak for alle involverte. Nå avventer vi konklusjonen i etterforskningen.»

DN har forsøkt å komme i kontakt med Inge Solli uten å lykkes. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.