– Det er ikke noe forskjell på Egypt og PST her. Samme situasjon her og i Egypt, det er bare falske anklager. Vær så snill, stopp dette, sa mulla Krekar da han ankom sal 250 i Oslo tingrett fredag.

Før retten ble satt, viste han håndsignalet til motstanderne av Abdel Fattah al-Sisis regime i Egypt: fire fingre opp, med tommelen i håndflaten. Det kan forstås som en støtteerklæring til Det muslimske brorskap og Muhammed Mursi, som ble avsatt som president under militærkuppet i 2013, ifølge forsker Lars Gule.

Italienske myndigheter har varslet at Krekar vil bli begjært utlevert i forbindelse med en pågående etterforskning, hvilket er begrunnelsen for at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) vil ha ham varetektsfengslet i tre uker med brev- og besøkskontroll.

Pågrepet

Krekar og to andre menn ble torsdag pågrepet og siktet for å ha inngått terrorforbund. De avviser anklagene kategorisk, men i og med at retten bestemte at rettsmøtene skulle gå for lukkede dører av hensyn til etterforskningen i Italia er det ukjent hvordan de konkret begrunner løslatelsesbegjæringene.

De siktede er begjært varetektsfengslet i tre uker, opplyser politiadvokat Signe Aalling i PST. PST ønsket opprinnelig fire ukers varetekt, men reduserte med én uke fordi utleveringsfristen er på tre uker.

På spørsmål om hvorfor mulla Krekar blir framstilt for varetekt når han allerede sitter i fengsel, svarte Aalling at politiet ønsker å sikre seg at vilkårene for fengsling ikke endrer seg.

– Restriksjonene rundt ham blir strengere, sier hun til NTB.

Sovende celle

Klokken 13 startet første fengslingsmøte der en 38-årig norskkurder fra Fredriksta stilte i retten med sin forsvarer Elise Gedde Metz.

Tobarnsfaren kom til Norge i 1999, er ikke tidligere straffedømt, men beskrives ifølge VG av italienske myndigheter som sentral i den antatte terrorgruppen Rawti Shax, som mulla Krekar mistenkes for å lede.

Ved 14-tiden startet fengslingsmøte nummer to, der en 42 år gammel irakisk borger bosatt i Drammen ble framstilt for varetektsfengsling.

Italienske myndigheter mener Krekar beordret 42-åringen til å danne en egen gruppe som skulle konsentrere seg om mulige mål i Europa. Denne «hemmelige komiteen», som den ble kalt, var en sovende celle i Nederland, skriver Dagbladet.

Nekter straffeskyld

59 år gamle Krekar, som egentlig heter Najmuddin Faraj Ahmad, ble natt til torsdag pågrepet i fengselet i Kongsvinger.

Nordirakeren, som har et utvisningsvedtak fra 2003 hengende over seg, er siktet av italiensk politi for å ha inngått et terrorforbund med en rekke andre personer i ulike land i Europa.

Italiensk etterretning mener Krekar leder den internettbaserte organisasjonen Rawti Shax (Ny Kurs eller Mot Fjellet).

Ifølge italiensk politi er dette et IS-tilknyttet, internasjonalt terrornettverk, som de mener var i ferd med å planlegge terrorangrep i flere land, inkludert Norge.

Krekar nekter straffskyld for disse anklagene. Totalt 17 personer i fem land ble pågrepet i en koordinert aksjon natt til torsdag.

 

Les også: Dette bildet minner sjeføkonomen om situasjonen før rentekuttet i september

Advarer mot for mange boliger i Oslo

Ny søketjeneste: Se hva boligen ble solgt for

 

Se også:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Disse kunstverkene kan bli dine:

Disse kunstverkene kan bli dine
Tirsdag skal kunst til en anslått verdi av 30 millioner kroner auksjoneres bort hos Blomqvist.
02:03
Publisert: