OECD og den såkalte BASCAP-undersøkelsen (Business Action to Stop Counterfiting and Piracy) beregnet for fire år siden den årlige verdien av global piratkopiering til astronomiske 650 milliarder dollar (5.100 milliarder kroner).

Dersom den digitale piratkopieringen trekkes fra, er handelen med fysiske produkter anslått til 285 milliarder dollar (2.250 milliarder kroner).

Farlige produkter

– Disse tallene viser at det vi står overfor et svært omfattende problem. Nyere undersøkelser viser at det ikke bare er vesker, klær og solbriller som piratkopieres. Nå er det i mye større grad blitt snakk om produkter som utgjør en risiko for borgernes helse og sikkerhet. Vi snakker om matvarer, og leketøy og elektronikk som kan begynne å brenne og legemidler uten virkestoffer, sier seniorrådgiver Hedvig Bengston i Patentstyret til NTB.

Nytt nettsted

Hun er prosjektleder for den nye nettsiden velgekte.no som lanseres torsdag. Her samler Patentstyret, Kulturdepartementet og Tollvesenet informasjon og tips om piratkopiering og varemerkeforfalskning. Nettsiden henvender seg først og fremst til forbrukere, men skal også være en inngangsport for bedrifter som søker informasjon og hjelp mot piratkopiering.

– I dag er informasjonen om piratkopiering og varemerkeforfalskning spredt og fordelt, og mange offentlige etater har hvert sitt ansvarsområde. På velgekte.no blir all informasjon samlet på ett sted, sier Bengston.

Fly- og bildeler

Nettsiden er et resultat av stortingsmeldingen om immaterielle verdier og rettigheter som i 2013 la opp til en intensivert innsats mot piratkopiering.

Opptrappingen har også sikkerhetsmessige sider. Ifølge Hedvig Bengston skjer det en markant økning av piratkopiering av viktige komponenter til fly og biler. Dette kan gå ut over sikkerheten.

– Det er også flere og flere rapporter som ser på linken mellom organisert kriminalitet og piratkopiering. Denne sammenhengen er dokumentert på en helt ny måte, sier hun.

Myndighetsnettverk

Det europeiske politisamarbeidet EUROPOL har løftet piratkopiering opp på listen over de største truslene, på linje med narkotika, hvitvasking og våpenhandel.

De norske etatene som håndterer piratkopiering har også gått sammen i et myndighetsnettverk for å bli mer effektive i piratbekjempelsen. De ni etatene er: Nærings- og fiskeridepartementet, Justisdepartementet, Kulturdepartementet, Økokrim, Tollvesenet, Patentstyret, Statens legemiddelverk, Innovasjon Norge og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

 

Les også: Der gikk dollaren i åtte kroner

Kritisk til Kinas nye solkonge

- Vi er veldig optimistiske  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.