Listen over designklassikere i skyhøye prisklasser er lang i tiltalen mot fire menn i 20- og 30-årene i en av de mest omtalte møbeltyverisakene de siste årene.

De fire er tiltalt for å ha stjålet flere titall møbler til over fire millioner i perioden 2019 og 2021. Personene som er tiltalt skal ha tatt designstoler og andre dyre gjenstander fra resepsjonene til noen av Norges største bedrifter, blant annet Aker Solutions, Telenor, KPMG, Anthon B. Nilsen, Boston Consulting Group og Eiendomsspar.

Mandag startet rettssaken i Oslo tingrett, og de fire erkjente straffskyld for de fleste punktene i tiltalen.

Tyveriene skal, ifølge tiltalen, hovedsakelig ha skjedd rett etter vanlig arbeidstid. Overvåkningsvideoer viser møbler som helt enkelt skal ha blitt båret ut av lokaler rundt om i Oslo og i Bærum. To av de tiltalte oppga i retten at de jobber som kunstnere.

– En ansatt holdt døren oppe

Aktor Nora Eek-Nilsen fortalte i sitt innledningsforedrag at politiet hadde fått mange anmeldelser om tyverier høsten 2020 og våren 2021. Det spesielle med saken var at dette var gjenstander som ble tatt fra fellesområder i diverse lokaler i Oslo.

En av mennene bekreftet i retten at møbler ble tatt fra fellesområder. Om ett av tyveriene i kontorlokalene i Sundt-kvartalet, sa den tiltalte:

– I inngangen der sto det tre designstoler og det var åpne dører – vi tok med stolene. Det var en som jobbet der som holdt døren oppe for oss. Vi tok dem for å ha dem hjemme, ikke for å selge.

I et annet tyveri ble stjålne stoler tatt med på trikken og hjem til de to av de tiltalte, forklarer han. Bilde av den tiltalte med stolene på trikken ble vist frem i retten.

På spørsmål fra dommeren om hvorfor de stjal, svarte den ene tiltalte:

– Jeg hadde lyst til å ha dem hjemme. Mange av dem (tyveriene journ.anm.) var på impuls. Jeg hadde for meg selv rasjonalisert at dette var en lek.

Mai 2021 gjennomførte politiet flere ransakinger, og fant flere møbler hjemme hos de tiltalte, samt i et lager et sted på Østlandet.

Forsvarer i saken Kjell Dahl. I bakgrunnen forsvarer Øivind Sterri. Deres klienter har tilstått flesteparten av tiltalepunktene.
Forsvarer i saken Kjell Dahl. I bakgrunnen forsvarer Øivind Sterri. Deres klienter har tilstått flesteparten av tiltalepunktene. (Foto: Gunnar Lier)

La Melgaard-bilde i jakken

Ifølge tiltalen skal de fleste av tyveriene ha funnet sted i ulike møbelbutikker og resepsjoner i ulike kontorlokaler. Fra Aker Solutions' lobby på Fornebu ble det for eksempel stjålet fire lenestoler designet av Erik Jørgensen type OX-chair, til en samlet verdi av omtrent 350.000 kroner. Noen måneder etter ble det stjålet fire Minotti Jensen Bergere skinnstoler til over 100.000 kroner, ifølge tiltalen.

Også på Fornebu, i Telenors lokaler, ble det tatt dyre møbler. Tre såkalte «Egget»-stoler designet av Arne Jacobsen, produsert av Fritz Hansen, til en verdi av 363.000 kroner ble stjålet høsten 2020.

Fra det Christian Ringnes-kontrollerte eiendomsselskapet Eiendomsspar ble det tatt seks Vitra-lenestoler Cite, designet av Jean Prouve, til en samlet verdi på omtrent 180.000 kroner.

Bilde fra politiets beslag: Syveren av Arne Jacobsen – en moderne designklassiker.
Bilde fra politiets beslag: Syveren av Arne Jacobsen – en moderne designklassiker. (Foto: Politiet)

Men det er ikke bare møbler som er med i tiltalen. To ganger skal to av de tiltalte ha oppsøkt kunstgalleriet Fineart på Tjuvholmen i Oslo. Den ene gangen skal en av de tiltalte ha tatt med seg et maleri fra en av de mest kjente norske kunstnerne, Bjarne Melgaard, til en verdi av 81.900 kroner i september 2020.

– Jeg gikk forbi galleriet og så på utstillingen. Jeg har ikke stjålet kunst før, men ble veldig bergtatt av det bildet. Så jeg bestemte meg for å ta det med meg. Tok bildet under jakken og tok drosjen hjem med bildet, sa han i sin forklaring.

To måneder senere, skal to av de tiltalte ha forsøkt å få med seg et kunstteppe fra samme kunstner til en verdi av 120.000 kroner.

Av de mindre tyveriene er det også snakk om en hatt og et par sokker fra Gucci-butikken i Oslo og en jakke fra Balenciaga-butikken i Nedre Slottsgate i Oslo, ifølge tiltalen.

En rekke andre tyverier av blant annet flere designmøbler, en elsykkel, øretelefoner og lamper danner grunnlaget for tiltalen. Flesteparten av gjenstandene skal etter politietterforskningens start ha blitt levert tilbake.

Bilde fra politiets beslag. Til høyre: Egget, produsert av Fritz Hansen, designet av Arne Jacobsen. Opprinnelig designet for SAS-hotellet i København i 1958.
Bilde fra politiets beslag. Til høyre: Egget, produsert av Fritz Hansen, designet av Arne Jacobsen. Opprinnelig designet for SAS-hotellet i København i 1958. (Foto: Politiet)
Bilde fra politiets beslag: Terje Ekstrøms Ekstrem for Varier.
Bilde fra politiets beslag: Terje Ekstrøms Ekstrem for Varier. (Foto: Politiet)

Rapper tilsto

Møbeltyveriene fikk mye oppmerksomhet etter mai i fjor, da den kjente norske rapperen Cezinando ble dømt til 120 timers samfunnsstraff etter å ha tilstått å ha deltatt i flere av tyveriene. Han er også dømt til å betale 16.320 kroner i erstatning til restauranten Feniqia i Oslo.

– Jeg har knapt nok noensinne i min karriere møtt en klient som til de grader angrer på sine handlinger, sa hans forsvarer Mette Yvonne Larsen til NRK den gang.

Da forholdene ble kjent høsten 2021 vekket overvåkningsvideoene av noen av tyveriene mye oppmerksomhet i mediene. Videoene viser menn ikledd munnbind og luer som bærer møbler ut av kontorlokaler.

Også i den kritikerroste norske filmen Syk pike fra 2022, regissert av Kristoffer Borgli, dukker møbeltyverier gjennomført av kunstnere i Oslo som et sentralt element i handlingen. I et intervju med D2 ville ikke Borgli kommentere hverken møbeltyveriene eller Cezinandos statistrolle i filmen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.