– Dette bærer aller mest preg av at politiet har et behov for å forsøksvis forklare noe de selv ser ikke har vært en god håndtering. Da kunne de bare gjort det mer realt og sagt det rett ut, fremfor å sende ut denne meldingen, sier advokat Jon Wessel-Aas i Lund og Co om pressemeldingen politiet sendte ut tirsdag kveld.

Søndag frafalt Oslo politidistrikt siktelsen mot Black Box-teatersjef Anne-Cécile Sibué-Birkeland og scenekunstnerne Pia Maria Roll, Sara Baban og Hanan Benammar.

Wessel-Aas representerer de tre sistnevnte, som står bak teaterforestillingen «Ways of Seeing». Den ble i desember ble anmeldt av justisminister Tor Mikkel Waras samboer Laila Bertheussen for å ha krenket privatlivets fred etter å ha vist frem et opptak av parets hjem i teaterforestillingen.

Tirsdag kveld sendte Oslo politidistrikt ut en pressemelding der det kom frem at politiet heller ikke vil gå videre i spørsmålet om selve filmingen av boligen var straffbart.

«Luskingen i buskene»

Laila Bertheussen ble i forrige uke siktet av PST for å ha diktet opp en straffbar handling etter at familiens bil brant natt til 10. mars.

Det skjer etter en rekke hendelser rundt hjemmet til justisministeren, som har tatt permisjon etter at samboeren ble siktet. Hun stiller seg uforstående til siktelsen og erkjenner ikke skyld.

Bertheussen har før det vært sterkt kritisk til at hennes hjem ble filmet og vist i teaterforestillingen «Ways of Seeing».

Hennes forsvarer, John Christian Elden, vist til nettopp filmingen som et sentralt punkt i anmeldelsen mot teatersjefen og scenekunstnerne.

– Det er ikke overraskende når politiet valgte å fokusere på den kunstneriske teateroppsetningen i stedet for adferden knyttet til innhentingen og luskingen i buskene, sa Elden til VG mandag.

Elden er kritisk til politiet og statsadvokaten.

– Begrunnelsen til politiet og statsadvokaten i vedtaket er høyst problematisk. De legger til grunn at saken ikke skal etterforskes videre som en form for benådning fordi de tabbet seg ut ved siktelsen mot teateret. Dette må vi vurdere nærmere, skriver Elden i en tekstmelding.

Wessel-Aas kan ikke forstå hvorfor politiet skulle ha sett det nødvendig å undersøke om filmingen var straffbar.

– Dette har de ikke engang spurt mine klienter om. Siden de kjente til anklagene fra Laila Bertheussen har mine klienter for lengst gitt uttrykk for, både offentlig og gjennom meg til politiet at det ikke er noen som har snikfilmet noe som helst. Opptakene som vises i forestillingen er gjort på offentlig sted. Politiet har overhodet ikke noe grunnlag for å tillate seg å omtale dette på en måte som legger til grunn Bertheussens opprinnelige beskrivelser av opptakene, sier Wessel-Aas.

Elden sier at det er i strid med hva som opplyses i teaterforestillingen.

– Der sier de at de har snikkikket inn på soverom, som her bare kan ses fra privat eiendom og ikke fra offentlig vei. Det er faktum som politiet forventes å avklare under etterforskning, skriver Elden.

Wessel-Aas reagerer på motpartens fremstilling.

- Dette er rett og slett nesten litt morsomt. Dette er altså noe som sies på scenen i en kunstnerisk forestilling som på disse punktene jo er fiksjon. Et spøkelse av den ene rollefigurens avdøde far (som kjempet i frigjøringskrigen mot franskmennene i Algerie) dukker også flere ganger opp i forestillingen. Også det er altså fiksjon. Slik går det altså, når fiksjon i en sceneforestilling som nesten ingen har sett, blir fremstilt som virkelighet i en anmeldelse fra Bertheussen - som på dette punkt synes å ha festet seg som en sannhet i den offentlige debatten.

Går hardt ut mot politiet

Advokaten mener politiets og statsadvokatens håndtering av saken mot kunstnerne og teaterdirektøren har vært «rotete».

I pressemeldingen skriver Oslo-politiets pressesjef Unni T. Grøndal blant annet at «Vi har forståelse for at saken mot Black Box Teater har vekket oppmerksomhet. Terskelen for å iverksette etterforskning av forhold knyttet til en kunstnerisk produksjon, skal og må være høy».

Hun skriver også at «Vi har forståelse for fornærmedes opplevelse av å ha blitt krenket» og «Det er også grunn til å nevne at teateroppsetningen og problemstillingene rundt filming av private hjem, og utrygghetsfølelsen dette kan skape for dem som utsettes for dette, har vært gjenstand for omfattende offentlig debatt».

Wessel-Aas reagerer sterkt på politiets fremstilling av saken.

– Deler av pressemeldingen fremstår som et forsøk på å hvitvaske det som har vært en forferdelig dårlig håndtering fra politiets side helt siden desember, og særlig nå den siste uken, sier Jon Wessel-Aas.

Vurderer å ta saken videre

Han mener den føyer seg inn i rekken av forhold som han mener det er grunn til å se nærmere på i eventuelle oppfølginger av saken.

– Vi har ikke rukket å sette oss ned for å diskutere det enda, ting skjer fortsatt løpende i saken. Men vi skal sette oss ned og se grundigere på det som har vært en lang prosess med mye merkelige krumspring fra politi og statsadvokats side. I tillegg har representanter fra våre øverste statsmyndigheter bidratt underveis med en del ytringer om saken, sier Wessel-Aas.

Han utelukker ikke rettslig etterspill, fordi han mener det er skapt et inntrykk av at hans klienter kunne ha hatt noe å gjøre med hendelsene rundt Waras hus.

– Det man må vurdere er om det disse tre er blitt utsatt for gjennom hele denne prosessen kan ha krenket uskyldspresumpsjonen, selv om de nå er kvittert ut av saken. Etterforskningen av anmeldelsen lå passiv i månedsvis, men kunne vært oppklart allerede i desember, sier Wessel-Aas.

Uskyldspresumpsjonen går ut på at alle har krav om å bli omtalt som uskyldige inntil man er domfelt i en sak.

I pressemeldingen forklarte Oslo politidistrikt at det og statsadvokaten ikke lenger mener det er rimelig grunn til å undersøke om det foreligger et straffbart forhold.

– Begrunnelsen er først og fremst hensynet til de anmeldte personene og uforholdsmessigheten som kan ligge i en fortsatt etterforskning mot disse, da de allerede har fått informasjon om at saken mot dem er avsluttet. Vi har forståelse for fornærmedes opplevelse av å ha blitt krenket, men etter en samlet vurdering av saken egner den seg neppe for straffesporet. Det fremviste opptaket bryter ikke loven, skriver Grøndal i politiet.

– Vi har ingen kommentarer nå til kritikken som fremkommer og viser til pressemeldingen, skriver Unni Grøndal i en sms til DN.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hackere vil angripe arbeidsgiveren din. Slik unngår du å bli «døren» inn
DNs teknoekspert forklarer.
02:41
Publisert: