Fredag falt dommen mot Laila Anita Bertheussen, samboer til tidligere justisminister Tor Mikkel Wara (Frp).

Hun var tiltalt for i alt syv tilfeller av trusler i form av hærverk, falske trusselbrev og ildpåtenning, som var egnet til å fremkalle alvorlig frykt hos de fornærmede i saken: samboer Wara, og ekteparet Ingvil Smines Tybring-Gjedde og Christian Tybring-Gjedde.

Bertheussen har hele tiden nektet straffskyld for samtlige tiltalepunkter.

Tegning av tiltalte Laila Anita Bertheussen under domsavsigelsen i sal 250 i Oslo tingrett fredag.
Tegning av tiltalte Laila Anita Bertheussen under domsavsigelsen i sal 250 i Oslo tingrett fredag. (Foto: Esther Bjørneboe/NTB)

Hun ble frikjent for tiltalens punkt om oppdiktet handling, men ble dømt for de øvrige punktene i tiltalen. I pausen gjentok forsvarer John Christian Elden argumentet om at retten ikke har funnet fellende enkeltbevis mot henne, og at hun er skuffet over at hun blir funnet skyldig.

Elden sier det er «mye som tyder på at det går mot en ankerunde i saken».

Bertheussen ble også dømt til å betale 5000 kroner i oppreisningserstatning til Smines Tybring-Gjedde. Ekteparets bistandsadvokat sier hun ba om en symbolsk sum, som hun har uttalt til Dagbladet at skal doneres til Norske redningshunder.

Fornærmet i saken, og tidligere regjeringsmedlem Ingvil Smines Tybring-Gjedde ankommer Oslo tingrett med sin bistandsadvokat Hermann Skard. Hun hadde bedt om en symbolsk sum i oppreisningserstatning. Bertheussen ble dømt til å betale henne 5000 kroner.
Fornærmet i saken, og tidligere regjeringsmedlem Ingvil Smines Tybring-Gjedde ankommer Oslo tingrett med sin bistandsadvokat Hermann Skard. Hun hadde bedt om en symbolsk sum i oppreisningserstatning. Bertheussen ble dømt til å betale henne 5000 kroner. (Foto: Lise Åserud / NTB)

«Ingen tegn til tunnelsyn»

Jon Christian Elden har vært Bertheussens forsvarer.

Han har argumentert for at det ikke er fellende bevis i saken, og tatt til orde for at etterforskningen bar preg av tunnelsyn.

Det var Oslo tingrett uenig i.

– Retten er ikke i tvil om at denne saken har vært usedvanlig grundig etterforskning, og det er ingen holdepunkter for at politiet eller PST har hatt tunnelsyn under denne etterforskningen, sa dommer Yngvild Thue i Oslo tingrett til dette da dommen ble lest opp fredag.

– Det er riktig at det i denne saken ikke finnes et enkeltstående bevis som direkte knytter Bertheussen til handlingene som er omtalt i tiltalen, men det er imidlertid ikke av avgjørende betydning for den bevisvurderingen retten skal ta, la dommeren til.

Thue forklarte at det sentrale er om det ikke er rimelig tvil om tiltaltes skyld etter en samlet vurdering av bevis i saken.

Bertheussen sier i etter kant at dommen er sjokkerende, og at hun anket den på stedet.

Angrep på de høyeste statsorganers virksomhet

Wara og Smines Tybring-Gjedde satt i regjeringen da hendelsene fant sted, og Christian Tybring-Gjedde satt som folkevalgt på Stortinget. Bertheussen ble derfor tiltalt etter straffeloven §115 om «angrep på de høyeste statsorganenes virksomhet».

Det var i forkant lagt ned påstand om fengselsstraff for to år, men strafferammen for brudd på § 115 er opptil 16 år.

Påtalemyndighetens har ment at Bertheussens motiv var å rette mistanke mot personene bak teaterstykket «Ways of seeing».

Bistandsadvokat Hermann Skard, Ingvil Smines Tybring‐Gjedde og Christian Tybring-Gjedde ankommer Oslo tingrett under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag. Ekteparet Tyrbring-Gjedde har hatt status som fornærmede i saken.
Bistandsadvokat Hermann Skard, Ingvil Smines Tybring‐Gjedde og Christian Tybring-Gjedde ankommer Oslo tingrett under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett tirsdag. Ekteparet Tyrbring-Gjedde har hatt status som fornærmede i saken. (Foto: Terje Bendiksby / NTB)

Huset ble filmet i «Ways of seeing»

I 2018 ble stykket «Ways of seeing» satt opp på Black Box teaterscene i Oslo.

Forestillingen tok for seg nettverk «som har interesse av å gjøre Norge til et mer rasistisk samfunn», samt økt bruk av overvåkning i samfunnet.

Til forestillingen ble det tatt flere videoopptak med avstandsbilder av boligene til flere forsvarstopper, sponsorerer av det høyreekstreme nettstedet Resett, og politikere inkludert Wara.

Bertheussen reagerte sterkt på at hjemmet deres er med i forestillingen. Den 24. november dro Bertheussen for å se forestillingen, og filmet deler av den med mobilen.

Mellom desember samme år til mars 2019 skjedde hendelsene hun er tiltalt for, blant annet påtenning av familiens bil, og trusselbrev sendt til ekteparet Tybring-Gjedde.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.