Den britiske bilprodusenten Jaguar Land Rover Limited vant nylig frem med søksmålet mot Techno Classic Norway Norsk Bilomsetning as i Borgarting lagmannsrett.

Det norske selskapet, som i 2012 omsatte for 34,3 millioner kroner og som importerer og selger bruktbiler, er dømt til å overføre åtte domenenavn der varemerkene Jaguar og Land Rover er benyttet. I tillegg forbys selskapet å bruke ordelementene Jaguar og Land Rover i sin markedsføring og må ut med tilsammen 654.000 kroner i erstatning og saksomkostninger, viser den ferske dommen.

Ga seg på seks av åtte

Under ankesaken i Borgarting aksepterte Techno Classic Norway Norsk Bilomsetning å overføre seks av domenenavnene, men ikke jaguarservice.no eller landroverservice.no. Bilselskapet fra Lierskogen i Buskerud argumenterte med at disse nettstedene kun var rettet mot verksteds- og servicekunder og dessuten ikke var i bruk, men fikk ikke medhold.

Dommen fastslår at Techno Classic Norway Norsk Bilomsetning har benyttet varemerkene til Jaguar og Land Rover på hjemmesiden sin, i annonser, på Facebook og Finn.no og i tilknytning til bilutsalget. Slagordene «Jaguarspesialisten» og «Din Jaguarpartner» er brukt i markedsføringen, og etter lagmannsrettens syn er dette «klare inngrep i varemerkeretten» og medfører at kunder «vil tro at Techno er en autorisert merkeforhandler».

Ønsket forveksling

I dommen heter det at bilforhandleren fra Lierskogen «bevisst og målrettet» har brukt varemerkene Jaguar og Land Rover i sin markedsføring «nettopp for at det skulle være en forvekslingsfare». Selskapet må ut med 200.000 kroner i erstatning for «uaktsomme varemerkeinngrep» og krenkelser av varemerkerettighetene til Jaguar Land Rover Limited fra 2009 til 2012. Lagmannsretten fastslår også at erstatningssummen som ble fastsatt av tingretten «i hvert fall ikke er for høy».

- Når man selger bruktbiler så er det en praktisk nødvendighet å kunne opplyse om hva man selger. Selv om det skal mye til for å få inn en sak til Høyesterett, vil vi nok vurdere å anke denne dommen. Vi mener det er forhold her som burde vært konkludert annerledes, sier advokat Jon Swensen, som er prosessfullmektig for Techno Classic Norway Norsk Bilomsetning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.