Ali Asghars bingoselskaper hadde spillinntekter på 125 millioner kroner i løpet av et halvår i 2011, men unnlot å betale ut den lovpålagte andelen til lag og organisasjoner. Oslo tingrett frifinner Asghar og et medtiltalt familiemedlem for brudd på lotteriloven og økonomisk utroskap.

Asghar har siden ifjor høst sittet i varetekt for sin rolle i dagligvarekjeden Lime. Han hevdet at selskapene ikke var istand til å betale de lotteriverdige formålene etter kraftige innstramninger i bransjen. I dommen argumenterer hoveddommeren for at betalingsmislighold i seg selv ikke er straffbart.

Asghars forsvarer, Anders Brosveet, er ikke nådig mot politiets etterforskning.

– Denne saken er et eksempel på hvor galt det kan gå når politiet mangler tilstrekkelige ressurser og kompetanse til å foreta en fullverdig og selvstendig etterforskning, og derfor ganske ukritisk reiser straffesak med basis i anmeldelse fra andre statsetater, sier Brosveet.

Krevde tre års fengsel

Han mener politiet har overlatt altfor mye til Lotteritilsynet i denne saken.

– Fordi politiet ikke gjorde selvstendig etterforskning, har dette fått forplante seg, sier Brosveet.

– Det at man ikke kan betale, skal ikke medføre straff, legger han til.

Politiadvokat Susie Bergstrand avviser kritikken.

– Vi lar oss ikke styre, men gjør våre egne vurderinger. Lotteritilsynet har den fremste kompetansen på dette fagområdet, og derfor er det naturlig å samarbeide med dem, sier Bergstrand.

Aktors påstand var fengsel i tre år og krav om erstatning på 8,2 millioner kroner.

Lite rettspraksis

– Dette er et område med lite rettspraksis, sier Tore Bell, som er områdeansvarlig for lotteri i Lotteritilsynet.

I dag kan bingoentreprenører fritt disponere midlene til frivillige foreninger i den daglige driften helt frem til innbetalingsfristen.

I lys av dommen i Oslo tingrett vil Lotteritilsynet vurdere om regelverket bør endres.

Bell ønsker ikke å svare på kritikken av Lotteritilsynets rolle i etterforskningen.

– Vi anmelder saker vi mener er grove brudd på regelverket, sier Bell.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.