Donald Trumps nominasjon av Neil Gorsuch til høyesterett blir møtt med unison jubel fra republikanerne.

– Selv om vi aldri virkelig kan erstatte dommer Antonin Scalia, har presidenten i dommer Neil Gorsuch valgt en eksepsjonell og prinsippfast konservativ dommer, skriver for eksempel Steve Scalise på Twitter. 

Han er såkalt «innpisker» for den republikanske majoriteten i kongressen. Innpiskeren har ansvaret for å påse at et tilstrekkelig antall av partigruppens medlemmer møter opp ved voteringene.

Også tidligere motstandere av Trump, som den republikanske motkandidaten Ted Cruz, gratulerer ham med valget.

Bildet viser avdøde høyesterettsdommer Antonin Scalia (til venstre) og mannen Donald Trump ønsker skal erstatte ham, Neil Gorsuch. Bildet tatt i Colorado i oktober 2014. 
Bildet viser avdøde høyesterettsdommer Antonin Scalia (til venstre) og mannen Donald Trump ønsker skal erstatte ham, Neil Gorsuch. Bildet tatt i Colorado i oktober 2014.  (Foto: Handout)

Maner til kamp

Men blant demokratene manes det til kamp. Høyesterettsnominasjonen ble en sentral del av valgkampen da den konservative dommeren Antonin Scalia døde i februar 2016, og republikanerne nektet å starte prosessen for å erstatte ham før valget. De gamblet på å vinne valget, og at en republikansk president dermed kunne sørge for å beholde den konservative majoriteten i høyesterett, med fem konservative mot fire liberale dommere.

Motstanden som nå ser ut til å bygge seg opp mot Gorsuch, dreier seg delvis om denne handlingen, som flere mener gjør denne utnevnelsen illegitim.

Det understrekes dessuten at Gorsuch må vise at han har ryggrad til å forsvare landets grunnlov mot eventuelle forsøk på misbruk fra Trump-administrasjonen. 

Demonstranter protesterer utenfor USAs høyesterett i Washington etter nominasjonen av Neil Gorsuch.
Demonstranter protesterer utenfor USAs høyesterett i Washington etter nominasjonen av Neil Gorsuch. (Foto: YURI GRIPAS)

Mot arbeidere?

På det politiske planet anklages han for å systematisk støtte store bedrifter i konflikter med arbeidere, og for å ha gått mot kvinners rett til prevensjon som en del av helseforsikring. Han har ikke vært direkte involvert i saker om selvbestemt abort, men antas å være imot.

– Dommer Gorsuch må forklare det amerikanske folk sin fiendtlighet mot kvinners rettigheter, hans støtte til store bedrifter istedenfor rettighetene til arbeidere og hans motstand mot reformering av finansiering til politiske kampanjer, skriver Bernie Sanders, som tapte den demokratenes nominasjonskamp mot Hillary Clinton, på Facebook.

Lang kamp eller regelendring

Sanders understreker også at han mener Gorsuch må godkjennes av 60 prosent av senatet, slik dommerne utnevnt av president Obama ble.

Republikanerne har 52 senatorer, som i utgangspunktet er nok til å godkjenne en høyesterettsdommer. Men det kreves 60 stemmer for å omgå en såkalt filibustertaktikk. En filibuster går ut på å holde debatten gående i svært lang tid, og det kreves i utgangspunktet 60 stemmer i senatet for å avslutte debatten og sende den til avstemning når høyesterettsdommere skal godkjennes.

Dette kan ta måneder. I 2010 tok det for eksempel 87 dager før Elena Kagan ble godkjent, mens det tok 66 dager å få Sonia Sotomayor godkjent i 2009, skriver New York Times.

For å få Gorsuch godkjent kan det altså kreves støtte fra åtte demokratiske senatorer. Alternativt kan republikanerne følge Donald Trumps oppfordring og endre reglene, slik at det kun kreves simpelt flertall.

Republikanere og konservative har signalisert at de ser frem til en kamp om Gorsuchs nominasjon. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

To ting vil gjøre denne suven populær i Norge
Andre generasjon Mini Countryman har vokst, samtidig som den har en løsning som kan gjøre den til en bestselger på det norske markedet. Se video fra vår prøvekjøring av nykommeren.
02:06
Publisert: