Forrige uke bekreftet norske Eva Joly overfor DN at McDonald's hadde inngått et forlik med franske myndigheter som innebærer en massiv skattebot. Den tidligere korrupsjonsjegeren og politikeren er nå advokat i Paris, og sto bak anmeldelsen av hurtigmatkjeden allerede i 2015.
Hun kunne imidlertid ikke bekrefte summen som da hadde versert i franske medier på 1,1 milliarder euro, foruten å si at beløpet skulle være på minst dette.
Nå er fasiten klar: McDonald's går med på å betale hele 1,25 milliarder euro, eller omtrent 13 milliarder kroner, et beløp som inneholder både bot og restskatt. Selve forliket er på over 500 millioner euro, mens restskatt og bøter ligger på nesten 740 millioner, skriver Bloomberg.
Dette tilsvarer ifølge påtalemyndigheten omtrent 2,5 ganger det restaurantkjeden var anklaget for å ha snytt staten for i skatt.
Selve avtalen mellom McDonald's og myndighetene ble torsdag godkjent av fransk rettsvesen, noe Joly også anså som et sannsynlig utfall.
– Vi er lykkelige over utfallet og feiret med vår kunde, sier Joly i en epost til DN.
Forliket innebærer ikke at McDonald's innrømmer skyld. I en kommentar sitert av Bloomberg sier det franske datterselskapet at det har hatt «diskusjoner av teknisk art» med franske myndigheter de siste årene med tanke på å komme frem til en avtale om skatterammene for selskapet i perioden 2009–2020.
Representerte ansatte
Det var i desember 2015 at Joly, i samarbeid med sin datter Caroline, som også er advokat og som hun ofte jobber med, leverte anmeldelsen til den franske statsadvokaten. Den var på vegne av en gruppe representanter for de ansatte i restaurantkjedens filialer i forstedene vest for Paris.
Det ansatterepresentantene og Joly har hevdet hele veien, er at McDonald's franske datterselskap har betalt kunstig høye beløp til gruppens selskap i Luxembourg, der skattesatsen er betydelig lavere. På den måten har selskapet gjennom det som gjerne kalles internprising, minsket skattegrunnlaget i Frankrike, der skattesatsen er høyere.
Etter at anmeldelsen ble levert, ble saken overtatt av franske myndigheter, og Jolys klienter er ikke formelt part i den lenger. Forliket som nå er inngått, gjelder skatteperioden 2009–2020.
Joly (78) sa til DN forrige uke at hun ikke har tenkt å gi seg i arbeidslivet med det aller første, og at hun fortsatt ville levere lignende anmeldelser mot to-tre andre selskaper.
Denne måneden kom det en anmeldelse mot en annen amerikansk gigant i landet, General Electric. Også her representerer Joly representant-organet til de ansatte til ett av datterselskapene i Frankrike, samt to fagforeninger. Påstanden er at selskapet skal ha overdrevet kostnadene det betaler til et sveitsisk selskap.
DN har kontaktet GE i Frankrike, men ikke fått svar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.