Fast-food-giganten McDonald's er blitt saksøkt av en gruppe tidligere, svarte franchisetagere, som anklager selskapet for å ha tvunget dem ut av drift ved å plassere dem på lokasjoner som var dømt til å feile og for å nekte å gi assistanse som ble gitt til hvite franchisetagere.

I et søksmål levert til en føderal domstol i delstaten Illinois, hevder rundt 50 tidligere franchisetagere at det har vært en «utvanning» av svarte franchisetagere i McDonald's-systemet. I søksmålet skriver saksøkerne at det kommer som følge av at McDonald's «rutinemessig plasserte dem i nabolag med høy kriminalitet og i utdaterte lokaler som trengte oppussing».

McDonald's avfeier beskyldningene, og sier i en uttalelse:

– Disse beskyldningene går stikk i strid med alt det vi står for som organisasjon og som partner til en rekke samfunn og små bedriftseiere verden rundt. Vi nekter kategorisk for anklagene om at disse franchisetagerne ikke var suksessfulle på grunn av noen som helst form for diskriminering fra McDonald's. Vi er sikre på at fakta vil vise at vi er dedikerte til mangfold og like muligheter for alle i organisasjonen.

«Historisk rasediskriminering»

Ifølge den engelske avisen Financial Times hevder saksøkerne at McDonald's «styrte» svarte franchisetagere mot underprivilegerte nabolag med lave salgsvolum og høye kostnader. I tillegg hevder saksøkerne at det ble satt høyere inspeksjonsstandarder i deres restauranter, og at de ikke fikk hjelp fra morselskapet når det trengtes.

Som følge av dette har antallet svarte franchisetagere i systemet falt fra rundt 400 i 1998 til færre enn 200 i dag, samtidig som at totalt antall franchisetagere er blitt mer enn doblet til 39.000, heter det i søksmålet ifølge FT.

Saksøkernes gjennomsnittlige omsetning på om lag to millioner dollar i året er lavere enn McDonald's nasjonale gjennomsnitt i USA på 2,7 millioner dollar mellom 2011 og 2016, heter det videre.

Grunnen til at tallene trekkes frem, er ifølge søksmålet for å belyse en statistikk som er et resultat av «historisk rasediskriminering og barrierer implementert i McDonald's-systemet». Saksøkerne krever erstatninger til en gjennomsnittlig verdi på mellom fire og fem millioner dollar per restaurant, skriver FT.

«Høyst upresise»

McDonald's beskriver på sin side anklagene som «høyst upresise». Selskapet sier at selv om det til tider anbefaler lokasjoner, så er det en avgjørelse som ligger hos franchisetageren. De involverte i søksmålet drev restauranter i «et bredt utvalg samfunn på tvers av landet», heter det i en uttalelse fra selskapet.

Samtidig nekter selskapet blankt for at det evaluerer svarte franchisetagere annerledes enn hvite, eller at de blir tilbudt dårligere finansielle vilkår enn andre.

«Generelt er representasjonen av svarte franchisetagere stort sett uforandret, og kontantstrømmen i restauranter drevet av svarte er under forbedring», skriver McDonald's.

Søksmålet kommer på samme tidspunkt som McDonald's er midt i en annen rettssak mot den tidligere toppsjefen Steve Easterbrook. Selskapet mener han gjemte bevis for et antall seksuelle forhold han skal ha hatt til ansatte.

Easterbrooks advokater har forsøkt å få søksmålet kastet, og mener McDonald's ikke har en sak.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.