Ekteparet Liv Kristin Wollan og Helge Adelstein fikk fullt medhold i Oslo byfogdembete i arrestsaken mot finansrådgiver Edisan Kastrati som DN omtalte for noen uker siden. Ekteparet mente Kastrati var delansvarlig for at de i 2017 investerte 1,5 millioner kroner i det som skulle være et eiendomsprosjekt i Florida i USA.

Før jul fikk ekteparet arrest for nærmere 1,8 millioner kroner i eiendeler tilhørende Kastrati og hans tidligere kollega Rune Johannessen Ness. Arresten ble vedtatt uten at de to saksøkte fikk anledning til å bestride kravene.

Senere er det sådd tvil om eiendomsprosjektet i det hele tatt eksisterer, og Wollan og Eliassen er blant flere investorer som mener seg svindlet. Johannessen Ness eier ikke noe norsk selskap som driver med eiendom, selv om han skal ha solgt aksjer i et slikt selskap.

Ekteparet Liv Kristin Wollan og Helge Adelstein Eliassen har to ganger fått rettens medhold i å ta arrest i eiendelen til Edisan Kastrati. Foto: Fredrik Solstad
Ekteparet Liv Kristin Wollan og Helge Adelstein Eliassen har to ganger fått rettens medhold i å ta arrest i eiendelen til Edisan Kastrati. Foto: Fredrik Solstad (Foto: Fredrik Solstad)

Ville heve arresten

I etterkant krevde Kastrati såkalt etterfølgende muntlige forhandlinger i et forsøk på å få opphevet arresten. I februar møtte partene i retten og ga sine versjoner av hvordan ekteparet kom til å investere i sparepengene sine i Johannessen Ness' prosjekt i Florida.

Mens Kastrati opplyste at han kun hadde formidlet kontakt mellom ekteparet og sin tidligere kollega fra Indigo Finans, mente Wollan og Eliassen at Kastrati var forutsetningen for at de hadde gjort investeringen. Ifølge dem hadde Kastrati sagt at prosjektet var så bra at han selv hadde gått inn med tre millioner kroner i det. Dette ble støttet av en annen av hans tidligere Indigo-kunder som også hadde investert i prosjektet etter å ha hørt om det fra Kastrati.

I retten fortalte Kastrati at han opprinnelig jobbet sammen med Johannessen Ness i det avskiltede meglerhuset Indigo Finans. Der fikk han ekteparet Wollan/Eliassen som kunder. I etterkant av at både han og Johannessen Ness sluttet i Indigo Finans, opprettholdt han kontakt med ekteparet fordi han så dem som potensielle kunder for fremtidige prosjekter.

Kastrati avviste at han hadde noen rolle i at ekteparet investerte penger og forklarte at han ikke hadde noen kunnskap om prosjektet i Florida.

«Bevisst uriktig informasjon»

Dommer Eivor Grindstuen lot seg ikke imponere. I kjennelsen der arresten blir opprettholdt, står det «I Wollan/Eliassens tilfelle legger retten til grunn at Kastrati bevisst utnyttet tilliten ektefellene allerede hadde til ham, og ga dem også bevisst uriktig informasjon for å få dem til å investere. På den måten forledet Kastrati ekteparet til å foreta investeringen som medførte tap».

Dommeren mener Kastrati har handlet «grovt uaktsomt, med forsettlige momenter». Hun konkluderer med at investeringen ikke ville skjedd uten Kastratis medvirkning.

Etter en nye behandlingen hos byfogden er arresten mot Kastrati økt til nesten 1,9 millioner kroner ettersom han ble dømt til å betale saksomkostninger på 122.578 kroner.

Advokat Lars Marius Holm representere Kastrati. Han skriver i en epost til DN at kjennelsen vil bli anket inn for lagmannsretten.

– Vi anser at den er beheftet med alvorlige feil både så langt gjelder bevisbedømmelsen og lovanvendelsen, skriver Holm.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN har testet Huawei Mate X – som kan brettes
01:25
Publisert: