(Artikkelen er oppdatert 27. september med Kvalheims svar på Reinsborgs påstander)

– Han sa han hadde kurert fargeblindhet, kreft og annet. I disse moderne tider var mye av kurset det man forventer å få hos en sjaman. Det var ikke relevant for noe av det vi var ute etter, sa kursdeltager Thomas Reinsborg i Oslo tingrett i august.

Han var blant deltagerne som nektet å betale 59.900 kroner etter å ha deltatt på kurs med mentaltrener Stein Kvalheim i 2017.

Mentaltreneren Kvalheim har overfor DN avvist at han har sagt at han kurerer fargeblindhet, kreft eller annet.

– Aldri i livet. Dette har ikke noe med sjamanisme å gjøre. Det har noe med psykologi å gjøre. Men jeg har sagt at jeg har hatt kreftpasienter, og da kan hjelpe dem i hverdagen deres.

Kvalheim gikk til søksmål mot de åtte, av i alt tolv kursdeltagerne, for å få betalt. De gikk til motsøksmål for å få refundert det de allerede hadde betalt Kvalheim.

Torsdag kom avgjørelsen i Oslo tingrett: Kurset var mangelfullt, men deltagerne må likevel betale halve beløpet for kurset. Tingretten avviste hovedargumentet om at angrefristen kom til anvendelse, men tilkjente prisavslag.

– Det er ikke noe hyggelig det som er blitt satt i gang, sier Kvalheim til DN.

Mentaltreneren, som fortsatt er aktiv og holder kurs, forteller at han opplever misnøyen til kursdeltagerne som «uvirkelig».

– Det er en heksejakt på noe de ikke forstår, sier han og legger til:

– Jeg synes dette er trist, det er mange før og etter dem som har vært strålende fornøyd med kurset.

Høye forventninger

I dommen legger tingretten stor vekt på hvilke forventninger kursdeltagerne gjorde seg i forkant av kurset – og hva de faktisk satt igjen med i etterkant.

Fordi prislappen på kurset var nesten 60.000 kroner, mente tingretten at kursdeltagerne med rette kunne forvente mye.

Dette inntrykket ble underbygget av at han selv markedsfører seg med lang utdannelse innen psykologifaget, og som tidligere mentaltrener for fotballaget Strømsgodset.

Kursdeltagerne Camilla Simonsen, Anita Reinsborg og Nora Gangfløt tapte sitt motsøksmål for å få refundert det de allerede hadde betalt, men ble tilkjent prisavslag på halve prisen for mangelfullt kurs.
Kursdeltagerne Camilla Simonsen, Anita Reinsborg og Nora Gangfløt tapte sitt motsøksmål for å få refundert det de allerede hadde betalt, men ble tilkjent prisavslag på halve prisen for mangelfullt kurs. (Foto: Per Ståle Bugjerde)

Det som skuffet kursdeltagerne – som de fikk medhold i av retten – var det de skildrer som et lite pedagogisk kurstilbud. Deltagerne fikk utdelt undervisningsmateriale som var fullt av skrivefeil, som var vanskelig å forstå og som de opplevde manglet konkret innhold.

Deltagerne har forklart at da de forsøkte å stille faglige spørsmål underveis, fikk de beskjed om «å være tålmodige idet de ville forstå sammenhengen til slutt».

På bakgrunn av dette tillegger ikke tingretten det nevneverdig vekt at de aller fleste kursdeltagerne fortsatte hos Kvalheim i flere måneder.

– Med Kvalheims løfter om at forståelsen ville komme senere, er det videre naturlig at misnøyen hos deltagerne økte etter hvert som tiden gikk, heter det i tingrettsdommen.

Kvalheim, som fortsatt holder kurs, stiller seg uforstående til denne kritikken. Han viser til at tidligere kursdeltagere hos han stilte i retten, og vitnet om positive opplevelser på kurs med mentaltreneren.

– Er det et alternativ å anke?

– Ja, absolutt. Det er feilaktige premisser som dommen bygger på, men man kan ikke gjøre alle fornøyd, sier Kvalheim.

– Det finnes ingen «quick fix», og mine kurs er steg for steg. Hvis de hadde forstått hele kurset, så hadde de heller ikke hatt behov for å gå der. Man kommer dit for å lære noe nytt.

Fornøyde med prisavslag

På tross av at de fikk medhold i at kurset langt på vei var mangelfullt, kom retten likevel frem til at de måtte betale halve kjøpesummen. Det understrekes at terskelen for å heve kjøp er høyt, det er vanskelig å sammenligne med andre kurs for å finne ut hva man rent objektivt kan forvente – samt at mange av kursdeltagerne selv opplyste om at det var «meget god stemning i gruppen».

– Retten mener således at det er klart at kurset må ha hatt en viss nytte for deltagerne, blant annet idet deltagerne har lært av hverandre gjennom samtaler, praktiske øvelser og kollokviedeltagelse.

Advokatfullmektig Benedicte Hille fra Storeng, Beck og Due Lund, som representerte kursdeltagerne i retten, sier at de alt i alt er fornøyde.

– De er i utgangspunktet fornøyde med at retten slår fast at kurset lider av en mangel, og at retten vurderer at det ikke er verdt mer enn 30.000 kroner, sier hun på vegne av gruppen.

Hun legger til at Kvalheim tar kr 89 900 for tilsvarende kurs i dag.

– De synes det er synd at det ikke tilkjennes ytterligere prisavslag, særlig sett hen til at retten gir de medhold i at de må melde seg på et nytt kurs hos en ny tilbyder for å få den kunnskapen de ble lovet hos Kvalheim.

Hille opplyser at de ikke har vurdert hvorvidt de vil ta ytterligere skritt i saken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.