12. mars i år offentliggjorde NSB at jernbanekonsernet skiftet navnet til Vy. Et enstemmig styre gikk inn for navneskifte.

Mens kritikken både mot det nye navnet og en ekstra kostnad på opptil 280 millioner på merkevareendringen herjet i mediene, satt en mann i Østerdalen og utformet et brev til Samferdselsdepartementet.

– NSB er et fint navn, sier Trond Nordby som ønsker å overta merkevaren på vegne av Foreningen Atna godshus.
– NSB er et fint navn, sier Trond Nordby som ønsker å overta merkevaren på vegne av Foreningen Atna godshus. (Foto: Privat)

– Da nyheten ble kjent, tok det bare fem minutter til jeg sendte inn en søknad om å overta merkevaren NSB, sier Trond Nordby.

Han sendte søknaden på vegne av Foreningen Atna godshus. Men responsen har nærmest «sporet av». Nordby har ikke ennå ikke fått noe svar fra merkevareeieren.

For noen år siden hadde Nordby sammen med andre ildsjeler klart å hindre at godshuset fra 1877 ved Atna stasjon på Rørosbanen ble revet.

– Vi fikk snudd det til en vernesak, sier Nordby.

Får ikke svar

Initiativtagerne dannet etter hvert Foreningen Atna godshus for kunne å lage et lite museum. Da NSB skiftet navn til Vy, så Nordby muligheten til å overta det tidligere navnet til jernbanekonsernet.

– NSB er et fint navn.

Nordby fikk ikke noe svar fra jernbanekonsernet etter at departementet videresendte søknaden til Vy.

I slutten av oktober sendte han nok et brev til Samferdselsdepartementet og viste til at det har gått syv måneder siden søknaden om å overta merkevaren NSB ble sendt.

«Vi i Foreningen Atna godshus tolker dette som et signal på at vi kan benytte retten til varemerket NSB slik det fremkommer i registeret», heter det i brevet.

Han er selv oppgitt over mangelen på respons på søknaden.

– Ingen klarer å svare, sier Nordby.

«Ikke aktuelt»

Ledelsen i Vy har ingen planer å gi fra seg eller selge varemerket NSB.

– Vi har tenkt å beholde det i lang tid fremover. Merkevaren NSB har vært innarbeidet i rundt 135 år, sier pressesjef Åge-Christoffer Lundeby i Vy.

– Har dere fått mange henvendelser om å overta merkevaren NSB?

– Kjenner bare til Foreningen Atna godshus, sier Lundeby.

– Har dere svart dem?

– Det vet jeg ikke.

I en epost han sender litt senere, presiserer Lundeby at konsernet vil beholde NSB-navnet både i merkevareregistreringen og domenene på nett, selv om ingen deler av konsernet lenger heter noe med NSB.

«Men merkevaren er så sterkt forbundet med vår virksomhet i mange år, at vi ikke ønsker at andre skal benytte NSB,» skriver Lundeby i eposten.

«Må i glemmeboken»

Det er klare regler om benyttelse av varemerker. De som legges døde kan ikke uten videre overtas av andre.

– Det er bruksplikt på varemerke. Det må benyttes innen fem år fra det er registrert. Innarbeidede varemerker kan ha rettighet lenge etter det, sier Knut Bostad, seksjonssjef i design- og varemerkeavdelingen i Patentstyret.

Han understreker at i teorien kan man slette varemerket NSB dersom det ikke benyttes i togtransport.

– Men det er et innarbeidet varemerke og allment kjent. Det må nærmest gå i glemmeboken hos folk for at noen skal ta det i bruk uten at det blir solgt eller slettet frivillig av Vy-konsernet, sier Bostad.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.