– Det er veldig bra at Høyesterett har sagt at de vil avgjøre om de norske reglene for DNA-registrering er i strid med menneskerettighetene, skriver Angelils advokat John Christian Elden.

Investor og tidligere Eltek-sjef Morten Angelil ble i 2012 dømt til fengsel i et år og seks måneder for skattesvik, hvorav seks måneder ble gjort betinget. Men han ønsket ikke å havne i DNA-registeret, som ifølge daværende regler skulle registrere alle som ble dømt til fengsel i mer enn 60 dager.

Da saken gikk for Oslo tingrett, sa Angelil at en dom for skattesvik ikke innebærer at han i fremtiden vil begå forbrytelser som DNA-profiler er egnet til å oppklare. Han viste også til at han ved soning av dommen hadde gjort opp for sine straffbare handlinger.

Morten Angelil fikk likevel ikke rettens medhold i å slippe at hans DNA-profil registreres i DNA-registeret, hverken i tingretten eller lagmannsretten.

«Et beskjedent inngrep»

Lagmannsretten kom frem til at registreringen i dette tilfelle ikke innebærer en krenkelse av Den europeiske menneskerettskonvensjon.

Nå har imidlertid Høyesterett tatt saken:

«Høyesteretts ankeutvalg har besluttet at anke over Borgarting lagmannsretts dom 14. november i fjor skal behandles i Høyesterett», heter det i en epost som ble sendt torsdag. Saken gjelder spørsmålet om registreringen av Morten Angelils DNA-profil i DNA-registeret.

- Har tro på personvern

Morten Angelil selv ønsker ikke å kommentere saken, men advokat Elden skriver i en epost at Angelil tar de prinsipielle spørsmål til domstolen fordi han har tro på personvern og mindre tro på politistater.

– Det er veldig bra at Høyesterett har sagt at de vil avgjøre om de norske reglene for DNA-registrering er i strid med menneskerettighetene, skriver Elden.

– Flere europeiske land er tidligere dømt i menneskerettighetsdomstolen fordi de har en for omfattende registreringsordning. For at det skal være tillatt må det ha et konkret formål, og personopplysningene må slettes når dette behovet ikke lenger er der. Norge mangler slike regler i dag, og vi ber derfor Høyesterett finne registeret ulovlig, legger Elden til.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rockestjerne og milliardær krangler om Live aid-konsert
Eks-Pink Floyd-stjerne Roger Waters går kraftig ut mot milliardær Richard Bransons støttekonsert.
01:34
Publisert: