Den 45 år gamle forretningsmannen Mehdi Hashemi Rafsanjani er dømt til fengsel i 15 år, melder The Guardian.

Hashemi er mest kjent i Norge som Statoils tidligere konsulent i Iran, og som mannen som dro den norske oljegiganten inn i korrupsjonsskandalen som endte med at toppsjef Olav Fjell, styreleder Leif Terje Løddestøl og konserndirektør Richard Hubbard alle måtte gå i 2003.

Bakgrunnen for saken var at Statoil gikk med på å betale 115 millioner kroner for konsulenthjelp fra sønnen til tidligere president Ayatollah Akbar Hashemi Rafsanjani.

Statoil endte opp med å betale 20 millioner kroner i bot til Økokrim. Det var den høyeste korrupsjonsboten noensinne i Norge, helt frem til ifjor da Yara måtte punge ut med 295 millioner kroner i den samme saken som nå føres for retten i Oslo.

Hashemis dom på 15 år er relatert til nyere korrupsjonsanklager og omhandler flere forhold, ifølge The Guardian.

Han ble også bøtelagt. Dagens president i Iran, Hassan Rouhani, har lovet å gå løs på korrupsjonsproblemet i landet. En av Rouhanis støttespillere er Mehdi Hashemis far, som var landets president i to perioder mellom 1989 og 1997.

Mehdi Hashemi har 20 dager på seg til å anke dommen.

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.