Mandag møtte 55-åringen i retten tiltalt for å ha bedratt sin daværende nabo for 17,7 millioner kroner over en periode på drøyt to år.

Påtalemyndigheten mener pengene skal ha gått til tiltaltes private forbruk, blant annet til bilkjøp. Saken ble rullet opp etter at enkens bank sendte en hvitvaskingsmelding til Økokrim. Banken stanset en overførsel fra enkens konto som skulle betale for en Tesla Model S til mer enn 700.000 kroner.

Da retten ble satt nektet tiltalte straffskyld for tiltalen, men han nekter ikke for at den formuende enken har overført millioner til hans konto og til en bekjent av ham i utlandet.

Da tiltalte tok plass i vitneboksen redegjorde han for sin bakgrunn. Han fortalte at han hadde avsluttet toårig handelsskole og gått tre år i lære som tømrer uten av ta fagbrev. Han hadde deretter livnært seg som håndverker. Rundt 2009-2010 skal han ha sluttet som håndverker.

- Etter det har jeg bare drevet med forretninger, business. Jeg tenkte deg var greit å videreutvikle seg, prøve noe nytt. Prøvd ut noen prosjekter i håp om å få det opp å gå, forklarte tiltalte.

Hollywood

På nærmere spørsmål fra rettens administrator opplyste tiltalte at han hadde reist til Stockholm i 2011 eller 2012 for å sjekke ut et filmprosjekt. Han skulle ha blitt kontaktet fordi han kunne være mellommann for å sikre finansieringen.

- Men når det viste seg at det ikke var hold i prosjektet, tok jeg det med meg til Hollywood, forklarte 55-åringen som ikke klarte å redegjøre for hvilke kontakter han hadde i filmindustrien eller innen finansiering.

Etter en infløkt forklaring der tiltalte la ut om et filmprosjekt som skulle ta for seg historien til pappaen til Pippi utbrøt dommer Hallvard G. Johnsen:

- På meg virker dette veldig luftig.

Tiltalte sa seg enig i dette, men skyldte på at han var preget etter åtte måneder i varetekt.

Investeringer

Både påtalemyndigheten og 55-åringens forsvarer Kristin Morch har tidlig i saken signalisert at tiltaltes forsvar vil basere seg på at den aldrende enken har lånt ham penger til å investere i filmprosjektene, en forklaring påtalemyndigheten ikke setter lit til.

- Da må retten vurdere om det finnes noen tilbakebetalingshensikt. Er det skriftlige avtaler om tilbakebetaling? Er gjelden oppgitt i selvangivelselsen til tiltalte eller fornærmede? Stemmer disponeringen av pengene med et investeringsformål, spurte aktor Knut Horn. 

Brevgiro

Tiltalte forklarte at han opprinnelige hadde tilbudt seg å hjelpe enken med å betale hennes regninger ved at han kunne gjøre det gjennom sin nettbank. Årsaken var at enken forsatt benyttet brevgiro. 55-åringen mente det var bedre at enken fikk utstedt bankremisser som deretter ble satt inn på hans konto. Han mente også at enkelte overføringer hadde skjedd elektronisk.

- Jeg ville at det skulle være sporbart, sa tiltalte.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.