– Det er pinefullt. Det skulle ikke være nødvendig med en slik sak som er så opplagt.

Gründeren Harald Strand er tilsynelatende nokså oppgitt. I nesten tre uker skal han sammen med sine advokater kjempe mot oljeselskapet Statoil i rettssal 127 i Oslo tingrett.

Selskapet Neodrill, der Strand er gründer og største aksjonær, krever 100 millioner kroner fra oljeselskapet. Statoil avviser kravet fullstendig.

Prestisjeprosjekt

Striden står i første rekke om teknologi knyttet til sugeankere som brukes ved boring av letebrønner offshore. Neodrill og Strand mener Statoil urettmessig har brukt teknologien da oljeselskapet utviklet den såkalte Cap X-teknologien, et av Statoils store prestisjeprosjekter de siste årene. Statoil mener selv at Cap-X-teknologien kan gi milliardbesparelser.

Nå krever Neodrill 100 millioner kroner av Statoil. Kravet er begrunnet med at Statoil har brukt Neodrills patenterte teknologi og at investoren Energy Ventures trakk seg fra en investering i selskapet som en følge av striden med Statoil.

Nesten tre uker er satt av til saken i Oslo tingrett.

Første gang boring er stoppet

Det var i mai i fjor Neodrill gikk til Stavanger tingrett og krevde at Statoil stoppet boringen ved Blåmann-brønnen i Barentshavet. Bare uker tidligere hadde Neodrill gjennom en artikkel i Dagens Næringsliv blitt gjort oppmerksom på Statoils utvikling og bruk av Cap-X-teknologien.

Stor var overraskelsen i Statoil da Stavanger tingrett i to omganger støttet Neodrills krav om stopp i bruken av Cap-X-teknologien i borekampanjen i Barentshavet.

– Det er første gang operasjoner er avbrutt på grunn av midlertidig forføyning, sa Are Stenvik fra advokatselskapet BA-HR, da han startet på sin innledning mandag morgen.

Stenvik representerer Statoil i saken.

Rundt 700 millioner kroner har Statoil tidligere anslått at selskapet ville få i tap om selskapet ikke fikk bruke Cap X-teknologien frem til 2020. Det tapet har ikke oppstått. Retten krevde at Neodrill skulle stille en garanti på 20 millioner kroner i påvente av rettssaken som nå er startet. Det beløpet har ikke Neodrill klart å stille. I saken i Oslo tingrett krever Statoil 36,7 millioner kroner.

Årelangt forhold skåret seg

Det er en årelang teknologiutvikling som nå er havnet i retten. Siden 2001 har Neodrill vært del av Statoils leverandørutviklingsprogram, LUP, for å utvikle en sugeankerteknologi som brukes når en skal bore brønner. I 2010 syntes Statoil at teknologien var så interessant at det kjøpte vel 30 prosent av aksjene i det lille teknologiselskapet.

Krangelen mellom Statoil og Neodrill startet da Statoil lanserte Cap-X-teknologien i fjor. Cap-X ble fremstilt som en av de største teknologiutviklingene som er gjort i Statoil de siste årene, og pekt på som en teknologi som skulle gi milliardbesparelser for selskapet. Problemet er at Neodrill mener Statoil har brukt selskapets teknologi i deler av Cap-X-systemet.

– Vi mener at sugeankerteknologien vi har utviklet er brukt av Statoil i utviklingen av Cap-X, har administrerende direktør Jostein Aleksandersen i Neodrill sagt til Dagens Næringsliv.

Gjennom eierskapet i selskapet og LUP-programmet har Statoil, ifølge Neodrill, hatt tilgang til forretningshemmeligheter knyttet til teknologiutvikling og patentsøkt teknologi. Ifølge Neodrill finnes det mellom ti og 15 patentsøknader knyttet til teknologien.

Statoil avviser at Neodrill kan stoppe bruk av Cap-X-teknologien. Statoil mener at Neodrill ikke angir hvilke tekniske løsninger som er patentbeskyttet, men at Neodrill i realiteten krever en bred beskyttelse av bruken av sugeanker som brønnfundament.

– Ser man dette i overordnet perspektiv, er det langt på vei en enerett for bruk av sugeanker fra Neodrills side, sa BA-HR-advokat Are Stenvik i retten.(Vilkår)

Han er Statoils Petter Smart
Hjemme i garasjen i Sola snekrer fagleder Kjell Einar Ellingsen sammen revolusjonerende undervannsutstyr ved hjelp av ølkasser, kryssfinér, kobberrør, barneleker og duppedingser fra Biltema.
00:50
Publisert: