– Dette har vært et mareritt som aldri tar slutt. Jeg klarer ikke å være sosial. Vi er bekymret for fremtiden. Jeg tør nesten ikke gå ut når Vigeland er der, og jeg har nesten ikke turt å åpne brev fra kommunen. All vår tid har gått til dette. Det er dette livet dreier seg om akkurat nå, sier Wenche Waage fra vitneboksen.

I fjor sommer ble Waages nabo Arne Vigeland dømt til 120 dagers fengsel for grovt skadeverk, hvorav 60 dager er betinget. I tillegg ble han dømt til å betale erstatning på til sammen 510.000 kroner til de fire naboene og 224.223 kroner til If Skadeforsikring etter Waages uthus ble kappet i to. Saken ble anket og det er denne saken som nå er oppe i lagmannsretten.

«Tatt all vår tid»

Andre dag i retten var det klart for vitner i rettssaken mot Arne Vigeland. Den nåværende pensjonisten Wenche Waage fortalte om hvordan uthuset hadde vært brukt i mange år, helt fra hun var liten. Nabokonflikten har gått sterkt inn på henne.

– Dette har tatt all vår tid. Vi har ikke fått tid til noe annet i seks år, og jeg er blitt direkte syk av det, sa hun.

Slik så uthuset ut etter at Arne Vigeland hadde fått det delt i to.
Slik så uthuset ut etter at Arne Vigeland hadde fått det delt i to. (Foto: Gunnar Lier)

I tredje etasje i Borgarting lagmannsrett i Oslo brettes en av Norges mest omtalte nabokrangler ut. Sakens kjerne er et uthus som er blitt brukt av familien Waage på Nesøya utenfor Oslo. I 2014 kappet Arne Vigeland uthuset i to. Han mente bygget sto på hans eiendom. I tillegg til uthuset, skal også en 70 år gammel steinmur, ett morelltre, ett plommetre og noen bærbusker som tilhørte brødrene Walther og Helge Medin ha blitt fjernet.

Ampert

Onsdag ble det tidvis amper stemning i rettssalen. Vigelands forsvarer, Trygve Staff, presset Waage hardt på om hun visste at deler av uthuset sto utenfor deres eiendom.

– Gjorde du deg noe for å forsikre deg om at uthuset sto på deres eiendom?

– Nei, vi gjorde ikke det. Vi har brukt hytta i nesten 70 år, sa Waage.

Under deler av Waages forklaring var Vigeland tydelig oppgitt. Han ristet på hodet og ga tydelige beskjeder til sin forsvarer.

– Det har vært en del konfrontasjoner. Senest i vår da jeg fjernet ugress. Da kom Vigeland løpende, og ropte at det ikke var lov å fjerne noe fra annen manns grunn. Til slutt spurte jeg om hvordan det var å være en sånn drittsekk, sa Waage.

DN har vært i kontakt med Vigeland som ikke ønsker å kommentere noe av det som kom frem i retten. Hans forsvarer Staff bruker ikke så mye tid på utsagnene vedrørende Vigelands adferd.

– Jeg spanderer ikke så mye tankevirksomhet på deres påstander. Jeg unnskylder vitnene som kjemper sin sak. Deres beskyldninger kan man kaldt og rolig se bort fra når man skal på bevisene.

Knut Christian Braae-Johannessen (til venstre) er aktor og Trygve Staff er forsvarer i saken mot Arne Vigeland i Borgarting lagmannsrett etter at Vigeland fikk kappet naboens uthus i to.
Knut Christian Braae-Johannessen (til venstre) er aktor og Trygve Staff er forsvarer i saken mot Arne Vigeland i Borgarting lagmannsrett etter at Vigeland fikk kappet naboens uthus i to. (Foto: Gunnar Lier)

Brukt lenge

Aktor Knut Christian Braae-Johansen brukte store deler av starten av dagen på å etablere Waage-familiens bruk av uthuset siden 50-tallet. Det er et sentralt spørsmål i rettssalen om hvorvidt familien Waage hadde bruksrett til uthuset på tross av at ikke hele huset sto på deres eiendom.

Nabostriden på Nesøya har sitt utspring i en konflikt knyttet til veigrunn og grensetomter mellom veien og de tilgrensende beboerne. Flere vitner forklarte at Vigeland fikk ansvaret for å forhandle om tomtene.

– Dette var jeg glad for, fordi han virket som en intelligent mann som jeg trodde var god til å forhandle. I stedet kjøpte Vigeland tomten til seg selv, sa Heidi Waage i retten.

Hun er datter av Wenche og Roger Waage.

Hensikten, ifølge flere vitner, var at de sammen skulle eie veien og at de hver og én skulle få kjøpt arealene som grenset til sine tomter. Slik ble det imidlertid ikke, og konflikten endte i et halvt uthus.

I forkant av at uthuset ble revet, fikk Waage et brev der Vigeland forklarte at han ville rive uthuset med mindre det ble fjernet. Staff stilte i retten flere spørsmål ved dette og spurte hvilken rett de hadde til å ha uthuset der.

– Vi opplever at vi har hatt rett til å bruke denne delen av eiendommen, svarte Heidi Waage.

Store deler av onsdagen ble brukt til å diskutere eiendomsrett, bruksrett og eldre avtaler som skal ha blitt inngått vedrørende eiendommen.

Redd for sikkerheten

I løpet av tirsdag forklarte Vigeland i retten hvorfor han gikk så langt som han gjorde.

– Jeg hadde små barn som gikk til barnehagen på veien under hver dag. Jeg tror alle som ser dette bildet vil skjønne hva som kunne skjedd hvis uthuset hadde rast ned, sa han.

Vigeland og naboene har vært gjennom en rekke rettsprosesser de siste årene, både sivile og strafferettslige. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Elon Musk introduserer japansk milliardær som skal reise rundt månen
... og den japanske milliardæren røper hvem han vil ta med seg
01:22
Publisert: