Den norske investoren Alexander Vik og hans selskap Sebastian Holdings skylder Deutsche Bank mer enn 2,5 milliarder kroner, etter å ha tapt enorme summer på komplisert valutahandel i 2008.
Banken mener Vik og hans selskap gjør alt for å unngå å betale og krever nå kontroll over et av Norges største it-selskaper, Conformit as. Dette selskapet solgte Alexander Vik til sin far Erik Martin Vik for 1050 millioner kroner i fjor.
Banken vil ha kontrollen over it-selskapet og vil ta utlegg i aksjene, men dette bestrider Erik Martin Vik. Han har saksøkt banken og tvisten ble behandlet i Oslo byfogdembete over seks dager i midten av november.
Alexander Vik fortalte i retten at han solgte it-selskapet til sin far fordi han skyldte faren flere milliarder kroner og ikke hadde penger.
Mange advokater i retten
I retten i november ble det opplyst at rettssaken mellom Vik-familien og Deutsche Bank i London resulterte i samlede saksomkostninger på 1100 millioner kroner.
Nå løper kostnadene videre i Oslo byfogdembete. To britiske advokater, fire norske advokater og én advokatfullmektig, utenlandske sakkyndige vitner og tolker i retten er ikke gratis. Det viser kostnadsoversikten partene har levert byfogden og som gir oversikt over advokatsalærer og utgifter som kreves dekket av motparten.
Til sammen har partene brukt nær 13 millioner kroner på krangelen om hvem som eier det norske it-selskapet.
Det internasjonale advokatfirmaet Freshfields Bruckhaus Deringer, som jobber for Deutsche Bank, krever at Erik Martin Vik dekker en samlet regning på til sammen 2,5 millioner kroner.
I forbindelse med den norske rettssaken og forberedelse mellom rettsdagene krever advokatfirmaet dekket 600 timers arbeid til en snittpris på rundt 4250 kroner timen. Freshfields krever også dekket reiseutgifter og losji på til sammen nesten 19.000 kroner.
Advokatfirmaet Wiersholm, som er bankens norske advokatforbindelse, krever dekket nærmere fire millioner kroner for arbeid før og under rettssaken i perioden juli til november. Til sammen har det norske advokatfirmaet jobbet 1124 timer med saken.
Britisk advokat kostet 750.000 kr
Deutsche Bank vil også ha dekket utgiftene til en britisk advokat, som opptrådte som sakkyndig vitne i Oslo byfogdembete i en halv dag i retten. Advokaten ble fløyet inn til Oslo fra London til en samlet kostnad av 750.000 kroner. I tillegg kommer utgifter til tolker og oversettelser.
Til sammen krever Deutsche Bank at Erik Martin Vik dekker deres utgifter på over 8,5 millioner kroner.
Bankens advokat Olav Perland ønsker ikke å kommentere noe rundt utgiftene i saken. Han opplyser at de bare har tatt betalt for én av de britiske advokatene som var til stede i retten.
400.000 på ekspertrapporter
Erik Martin Vik har hittil brukt over 4,2 millioner kroner på rettstvisten med storbanken. Av dette er 2,4 millioner knyttet til advokat Hans Ingvald Stensholdt i Kluge advokatfirma og hans rettslige medhjelper fra samme firma. 1,3 millioner kroner er utgifter Vik har hatt til det amerikanske advokatfirmaet Zaroff & Zaroff.
I tillegg er det brukt nærmere 400.000 kroner på diverse ekspertrapporter. Til sammen krever 89-åringen at banken erstatter hans samlede utgifter på til sammen over 4,2 millioner kroner.
Heller ikke Stensholdt ønsker å kommentere sakens omkostninger.
Leder av Advokatforeningen, Jens Johan Hjort, kjenner godt til problemstillingen med høye saksomkostninger.
– 13 millioner er masse penger, men det er ikke mulig å måle rimeligheten av et saksomkostningskrav ut fra antall dager i retten. Saken kan ha en kompleksitet som krever omfattende innsats fra advokatenes side. Domstolen som har saken til pådømmelse, vil ha det fulle grunnlag for å vurdere hvorvidt kravet er berettiget eller ei., sier han.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.