Lagmannsretten dømte i juni 2012 Nerdrum til fengsel i to år og ti måneder for grovt skattesvik.

Han ble dømt for å ha solgt bilder for nesten 14 millioner kroner uten å føre opp inntektene på selvangivelsen.

Kunstneren anket til Høyesterett, som opphevet dommen. Høyesterett fant at «domsgrunnene var mangelfulle for så vidt gjaldt hvilke verdier som var unndratt beskatning».

Dermed må hele saken behandles på nytt av Borgarting lagmannsrett.

Utsatt

– Vi vil i sterkere grad belyse de pengetransaksjoner som har funnet sted og Nerdrums oppfatning av disse. Vi vil belyse det absurde i at politiet opprettholder tiltale for påstander som skattemyndighetene har tilbakevist, skriver hans forsvarer John Christian Elden i en SMS til NTB.

Den nye saken i lagmannsretten var egentlig berammet til august i fjor, men ble utsatt fordi kunstneren var syk.

– Vi håper han er frisk nok til å møte i retten mandag, sier Elden.

Lagmannsretten har satt av fem dager til saken.

To parallelle saker

Nerdrum har to parallelle saker gående i rettssystemet. Han har også anlagt et sivilt søksmål mot Skatt øst. Begge sakene dreier seg i hovedsak om de samme pengeoverføringene og sjekker oppbevart i en bankboks i Østerrike.

Nedrum har gått til sak mot Skatt Øst fordi han mener seg feilaktig etterlignet for årene 1998-2002 og vil ha opphevet vedtaket fra skattekontoret. Han har tapt saken i både tingretten og lagmannsretten, og anket tidligere i uken saken til Høyesterett

– Lagmannsretten unnlot å behandle det vi mener er det sentrale spørsmålet i saken, nemlig om Nerdrum er dobbelt beskattet. Vi mener også bokettersynet lider av alvorlige feil, sa hans advokat Pål Berg til Dagbladet.

Dokumenter avisen sporet opp i 2012, viser at Nerdrum sannsynligvis har skattet av alle sine inntekter, men kanskje til feil tid og feil land.

Les også:
- Hvis det hadde vært ubalanse i boligmarkedet, burde leieprisene vært høyere
- Vi må se om trenden fortsetter i minst ti år før vi spretter champagnen
Det elegante valg (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.