Økokrim har tatt ut tiltale mot meglertoppen Petter Dragesund (53) i Pareto, den tidligere Pareto-megleren Kjetil Sjursen (43) og konsulenten Jan Vestrum (58), for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon.

Dette er saken

Saken handler om oppkjøpet av det den gang børsnoterte gullselskapet Crew Gold Corporation i 2010. 12 aksjeselgere skal ifølge Økokrim ha tapt penger ved at det ikke ble informert om at selgerne hadde mulighet til å kreve at aktøren som kjøpte aksjene det russiske investeringsselskapet Bluecone, et underselskap av gruvegiganten Severstal, betalte mer for aksjen enn kjøpsprisen gjennom en prisgaranti.

Prisgarantien sikret ifølge Økokrim selgerne muligheten til å få utbetalt differansen mellom salgskursen på aksjen og en eventuelt høyere aksjekurs de neste tre månedene. Økokrim mener at Pareto-meglerne og Vestrum skjulte denne opplysningen for de andre aksjeselgerne, og at det påførte dem tapene på inntil 188 millioner kroner.

Crew Gold ble tatt av børs 31. januar 2011. Vestrum var tidligere toppsjef i selskapet. 

Ifølge tiltalen fra Økokrim skal opptil 12 selgere ha blitt bedratt for utbetalinger opp mot 188,2 millioner kroner etter salg av aksjer i selskapet. Salget ble tilrettelagt av Pareto. 

«De tre tiltalte skal ha holdt realitetene bak senere handler med aksjen skjult for både de 12 selgerne og markedet.», heter det i tiltalen fra Økokrim. 

Dragesund og Sjursen bestrider tiltalen. DN har ikke lyktes i å få kommentar fra Jan Vestrum, mens hans advokat John Christian Elden foreløpig ikke vil kommentere saken utover at Vestrum nekter straffskyld

Ifølge tiltalen fra Økokrim har de to Pareto-ansatte og Jan Vestrum forledet inntil 12 selgere av Crew Gold-aksjer slik at de ble påført tap på inntil 188 millioner kroner.

Opplever seg ikke bedratt

Ifølge Økokrim-tiltalen har milliardærarvingene Celina og Hermine Midelfart gjennom selskapet Midelfart Invest tapt 3,9 millioner kroner.

– Vi har ingen kunnskap eller opplysninger om saken utover den informasjon selskapet, Midelfart Invest, har mottatt fra Økokrim, hvilket er at det ikke forelå noen prisgaranti da vi solgte våre aksjer, skriver Celina Midelfart i en epost til DN.

Hun understreker at selskapet har «ingen holdepunkter for at vi er bedratt».

– Og følgelig har jeg dessverre ingen kommentarer til hypotetiske problemstillinger knyttet til dette.

Ifølge tiltalen har investor Karl Heine Ulvebne har gjennom sitt private investeringsselskap Predator Capital Management tapt opptil 5,27 millioner kroner. Selv mener Ulvebne at han ikke har tapt penger i saken.

– Jeg tapte ikke penger. Jeg tapte på at det ikke ble en prisgarantiavtale. I sin helhet tjente jeg greit med penger i Crew Gold, sier Ulvebne.

– Det overrasker meg litt at det er en tiltale mot de to i Pareto. Jeg skjønner det ikke helt, sier Ulvebne, som sikter til Dragesund og Sjursen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: