Økokrim har tiltalt Stein Harald Schie (63) for å ha unndratt 135 millioner kroner i inntekt og 350 millioner kroner i formue fra beskatning.

Schie er tidligere medmegler i offshoremeglerhuset Pareto Offshore og er regnet for en av Norges beste meglere av rigger. Han har blant annet vært en av skipsreder John Fredriksens mest betrodde meglere.

Av tiltalen fremgår det at Økokrim mener han er bosatt i Norge og derfor skattepliktig her.

- Tiltalen er feilslått. Min klient er bosatt i utlandet og har ikke skatteplikt for annet enn formue i Norge, som er betalt, sier hans forsvarer Nicolai V. Skjerdal i advokatfirmaet Hjort til DN. 

- Vært bosatt på Kypros

Schie har jobbet mye i Østen, Midtøsten og Russland, og har et bredt kontaktnett på Kypros. Han har i mange år jobbet for seg selv gjennom selskapet Norwegian Offshore Consultants. Han har også vært aksjonær i John Fredriksen-kontrollerte Northern Offshore.

Inntekten og formuen omfattet av tiltalen gjelder perioden fra 2005 til og med 2013.

Han skal ifølge tiltalen ha unnlatt å oppgi skattepliktige inntekter på minst 136 millioner kroner og en formue på minst 348 millioner kroner i perioden.

- Han har vært bosatt på Kypros i hele perioden som tiltalen gjelder, sier forsvareren.

- Det hefter også vesentlig feil i tallstørrelsene ved tiltalen. Det gjelder både inntektstørrelser og formue - det er snakk om langt lavere tall, sier han.

 Jobbet for Fredriksen

Inntektene i disse årene stammer ifølge tiltalen blant annet fra John Fredriksens Seatankers, Norwegian Offshore Consultants, Pareto Offshore, Petromena, Petroresources, Normarine Offshore Consultants og Rio Mist.

Inntektene fra disse selskapene er ifølge tiltalen oppgitt i selvangivelse på Kypros. Han har ifølge tiltalen formue på kontoer i Kypros, Sveits og Storbritannia.

Han har ifølge tiltalen også biler registrert i Norge med en ligningsverdi på rundt 1,7 millioner kroner, samt en bolig i Drammen.

- Ikke overraskende

Schie var forberedt på at det kunne bli tatt ut tiltale i saken, ifølge Skjerdal.

- Vi har hatt kontakt med Økokrim, og tiltalen var således ikke overraskende. Som forsvarer har jeg vært i bildet siden i sommer, sier han.

- Hvordan reagerer han på tiltalen?

- Han tar tiltalen med det alvor den fortjener. For øvrig møter han og vi den med ro og fokus. Vi kommer fremover til å forberede bevisførsel, og vi mener vi skal kunne imøtegå denne tiltalen. 

Skjerdal opplyser at Schie selv ikke ønsker å kommentere saken, og at all kommunikasjon med presse vil foregå gjennom forvarereren.

DN har også forsøkt å ta kontakt med Schie direkte.

Les også:

Oljeprisen faller videre: Seks faktorer bak nedturen Oljeprisen faller videre: Seks faktorer bak nedturen  

Avviser Røkke-klage på Johan Sverdrup

Asia i dag: Investorer straffer Telenor-selskap

Se DNtv: Slik lager du hjemmegym

Gjør januartreningen enklere: Slik lager du hjemmegym
02:09
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.