Det var i oktober 2015 etterforskere fra Økokrim troppet opp på kontorer og privathus i flere norske byer med ransakingskjennelser. Den første norske etterforskningen i kjølvannet verdens største korrupssjonsak, Lava Jato-saken i Brasil, var startet.

Siktelse henlagt

To av dem som fikk besøk av Økokrim var Sevan Marine-gründeren Arne Smedal og selskapets tidligere administrerende direktør Jan Erik Tveteraas. Siktelsen mot Arne Smedal er henlagt, og nå er Jan Erik Tveteraas og selskapet Sevan Drilling de eneste siktede i saken.

Siktelsen mot Sevan Marine-gründeren Arne Smedal er henlagt.
Siktelsen mot Sevan Marine-gründeren Arne Smedal er henlagt. (Foto: Jacob Buchard)

Det er tre kontrakter Sevan Marine fikk i årene 2007 til 2011 med det brasilianske oljeselskapet Petrobras som Økokrim mistenker er korrupte avtaler. Kontraktene er leie av to rigger og et produksjonsskip. Til sammen har norske Sevan Drilling som overtok kontraktene fra Sevan Marine, overført flere hundre millioner kroner i kommisjoner til selskaper på De britiske Jomfruøyer.

Nå nærmer den omfattende etterforskningen seg slutten.

– Vi regner med påtaleavgjørelse i saken før sommeren, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim.

– Det er ikke noe grunnlag for påtale eller annet ansvar for Tveteraas. Vi har ingen kommentarer utover dette, sier advokat Fredrik Berg. Han representerer Tveteraas, som ikke ønsker selv å uttale seg i saken.

Dagens Næringsliv har ikke oppnådd kontakt med Sevan Drilling, men selskapet har tidligere uttalt at det samarbeider med Økokrim for å oppklare saken.

Sevan Drilling har i tillegg tatt ut et søksmål mot Jan Erik Tveteraas. Dette er gjort for at kravet ikke skal foreldes. Sevan Drilling har ikke konkretisert erstatningsbeløp, men vil sikre seg retten til å få dekket sine utgifter i saken. Utfallet vil imidlertid avhenge av en eventuell straffesak mot Tveteraas. Selskapets advokat, Stephen Knudtzon, vil ikke kommentere søksmålet.

– Det var tungt

I to år levde Arne Smedal med korrupsjonsbeskyldningene hengende over seg. I fjor sommer frafalt Økokrim siktelsen mot Smedal.

– Det var tungt å ha slike beskyldninger hengende over seg. Men det er forståelig at det tar tid å gjennomgå alle sider av denne saken, sier Arne Smedal i dag.

Nå er han ute av Sevan Marine. I mange år var Smedal og Sevan Marine et av de mange norske suksessrike selskapene som fløy høyt på boomen på brasiliansk sokkel. I september 2007 satt Sevan Marine-gründeren på første rad i kongresspalasset i Aracaju, side om side med president Luiz Inácio Lula, den norske ambassadøren til Brasil og store deler av Petrobras’ direktørsjikt da Arendal-selskapet skulle døpe sitt første boreskip, «Sevan Piranema».

Blant de 1200 gjestene i kongresspalasset satt også livsnyteren, kunstsamleren og skipsingeniøren Raul Schmidt. Han hadde jobbet i fem år som Brasil-direktør for Sevan Marine. Etter at han sluttet i 2006, begynte han som agent for det norske selskapet. Under dåpen har Schmidt god grunn til å heve glasset. Han har mye av æren for milliardkontrakten med Petrobras. Men ifølge brasiliansk politi var Raul Schmidt i 2007 et betrodd medlem av Klubben – kartellet som svindlet den brasilianske oljegiganten Petrobras.

Et nettverk av agenter, politikere og direktører i det brasilianske oljeselskapet Petrobras tjente seg styrtrike på kommisjoner knyttet til kontrakter inngått av Petrobras og andre store brasilianske selskaper. Et av selskapene som mottok kommisjonene var eid av agenten Raul Schmidt.

– Saken mot Raul Schmidt er henlagt i Norge, sier hans norske advokat Ellen Holager Andenæs.

Nå har Økokrim fått snakket med agenten Raul Schmidt som er portugisisk statsborger og bor i Portugal.

– I februar fikk vi endelig gjennomført et avhør av en sentral person i utlandet. Nå avrunder vi etterforskningen, sier førstestatsadvokat Marianne Djupesland.

Brasiliansk politi har forsøkt å få Schmidt utlevert fra Portugal.

Etterforskning i flere land

Økokrims etterforskning er knyttet til flere land deriblant Sveits, Monaco, Brasil og Panama. Nylig fikk Økokrim adgang til en rekke dokumenter fra en sveitsisk bank i saken, viser sveitsiske rettsdokumenter.

Brasiliansk etterforskning viser at det har vært svært vanskelig å følge pengesporene i Lava Jato-saken. Kommisjoner er betalt til skatteparadisselskaper, og pengene er sluset via banker i en rekke land med banker som er kjent for stort hemmelighold.

Brasilianske rettsdokumenter viser at Raul Schmidt har disponert kontoer i blant annet Sveits og Monaco. Men spørsmålet er hva som er helt legale kommisjoner og hva som eventuelt er bestikkelser. Og hva visste eventuelt Tveteraas og Sevan Drilling om hvor pengene til slutt havnet. Økokrim vil også stå støte på spørsmål knyttet til jurisdiksjon når det skal vurdere en eventuell tiltale eller henlegge saken.

Økokrim har under etterforskningen hatt tett kontakt med brasilianske påtalemyndigheter som i flere år har drevet frem den historiske korrupsjonssaken. Bestikkelsene i Lava Jato-saken omfatter milliarder av kroner. Over 1000 rettslige prosesser er igangsatt av brasilianske påtalemyndigheter i saken.

Ex-president Lula som satt ved siden av Arne Smedal ved skipsdåpen i Aracaju, er den siste og mektigste i rekken av dømde. For en drøy uke siden startet han soningen av dommen på 12 år i politihovedkvarteret i Curitiba sør for São Paulo.

Granskninger

Korrupsjonsmistankene knyttet til Sevan Marines kontrakter oppsto etter at advokatselskapet Selmer gransket kontraktene. Selmer konkluderte med at det var mer sannsynlig enn ikke at det var betalt bestikkelser i forbindelse med kontraktene. Slike granskninger er også gjennomført av andre norske selskaper uten at det er rapportert om lignende funn. Brasil har i flere år vært et av de største markedene for norske offshoreserviceselskaper og shippingselskaper. Statoil er også partner med Petrobras i en rekke felt.(Vilkår)

Sevan Marine har overlevert granskningsrapport til Økokrim