I fjor høst tiltalte Økokrim to menn fra Kristiansand for grovt skattesvik.
Men siden har ingen av de to gitt lyd fra seg, og da straffesaken skulle gå for Kristiansand tingrett tidligere denne måneden, møtte ingen av dem opp.
Ifølge tiltalen skal mennene ha fått utbetalt inntil 36 millioner kroner til Dubai ved å misbruke den såkalte Skattefunn-ordningen.
Nå intensiverer Økokrim jakten på de to, som har bodd i Emiratene siden 90-tallet. Ny straffesak skal etter Økokrims plan gå i november.
– Vi har et håp om at vi skal få dem på plass til november. Vi har noen flere verktøy i verktøykassen, uten at jeg ønsker å si akkurat hva det er, sier førstestatsadvokat Petter Nordeng i Økokrim, og konstaterer:
– Det er ennå ingen vi ikke har fått tak i.
Ingen av de to tiltalte erkjenner straffskyld, ifølge forsvarerne.
Hverken Lars Faye Ree eller Robert Hovland, som forsvarer de to, har ønsket å gi noen kommentar til DN.
– Sjeldnere
I tillegg til at Økokrim har fått en internasjonal arrestordre på de to, og sørget for at mennene er etterlyst gjennom politinettverket Interpol, har Økokrim også gitt Interpol beskjed om hvor de tror mennene kan gjemme seg.
Økokrim har også intensivert kontakten med nettverket av såkalte sambandsmenn, politimenn plassert i ulike land, ledet av Interpol.
– De er nyttige for å finne ettersøkte fordi de kan skaffe seg opplysninger fra lokalpolitiet.
Det er ikke første gang Økokrim-tiltalte lar være å møte opp i en rettssak. Men denne saken er spesiell, ifølge Nordeng:
– Det vanlige er vel at tiltalte er i utlandet og kommer opp med en eller annen legeattest, fra et russisk sykehus eller lignende. Da kobler vi på norske leger som gjør vi en vurdering av sykemeldingen, og vurderer om sykemeldingen skal tas hensyn til eller ikke.
– Det som er annerledes i denne saken er at de bare har forsvunnet. De har ikke sendt noen signaler om at de egentlig ønsker å komme men ikke er i stand til det. Det er sjeldnere.
– Blir fort sittende fast
De to mennene er begge i 60-årene og har familie i Norge. Men ettersom mennene er etterlyst internasjonalt, kan de ikke reise langt utenfor Emiratene uten å bli pågrepet.
– Det er noen få land som ikke har utleveringsavtale med Norge, men de kan nok ikke reise langt. De blir fort sittende fast. Det blir nok en utfordring, sier han, og legger til:
– Det er klart det er vanskeligere hvis man har familie enn hvis man er en skjorte og en sjel og ikke har noen bindinger noe sted.
Nordeng understreker at også Emiratene kan velge å utlevere, men at landet ikke har noen plikt fordi Norge ikke har noen utleveringsavtale med landet.
Tolv års strafferamme
Ifølge tiltalen skal de to ha stiftet en lang rekke selskaper registrert i Kristiansand, og søkt om Skattefunn-støtte til en rekke it-prosjekter. De skal ha opplyst at Skattefunn-prosjektene ble gjennomført i Dubai.
Problemet: Økokrim mener prosjektene var fiktive, og at mennene aldri hadde rett på millionutbetalingene, som kom fra Skatteetaten i en tiårsperiode.
Slik skal svindelen ha skjedd: Forskningsrådet godkjente søknadene fra de to kristiansandernes selskaper. Deretter ble en oversikt over lønns- og prosjektkostnader hvert år bekreftet av revisor og sendt inn til skattemyndighetene. Skattemyndighetene utbetalte 20 prosent av prosjektkostnadene ved skatteoppgjøret hvert år.
– Saken skiller seg fra saker hvor man unndrar seg skatt. Dette er penger rett ut av statskassen, sier Nordeng.
Den ene mannen står tiltalt for skatteunndragelse av ti millioner kroner, den andre står tiltalt for unndragelse av 26 millioner kroner og medvirkning til unndragelse av de ti millionene. Strafferammen for hver av de to er inntil 12 års fengsel. (Vilkår)