Økokrim har tatt ut tiltale for grovt bedrageri og markedsmanipulasjon mot en ansatt og en tidligere ansatt i et meglerhus og en konsulent, skriver de i en pressemelding.

Pareto Securities bekrefter at det er deres corporate-sjef og en tidligere aksjemegler hos dem som er tiltalt.

«Økokrim har tatt ut tiltale mot blant andre corporate-medarbeider Petter Dragesund og en tidligere megler i Pareto Securities i anledning en prisgarantiavtale ved omsetning av Crew Gold-aksjer i 2010. Dragesund bestrider tiltalen i sin helhet, men har likevel bedt om og fått innvilget permisjon fra sin stilling mens saken pågår», skriver meglerhusets toppsjef Ole Henrik Bjørge i en epost.

– Skjulte det

De tre er tiltalt for grovt bedrageri i forbindelse med oppkjøpet av det børsnoterte selskapet Crew Gold Corporation i 2010. Tiltalen knytter seg til salg av aksjer i Crew Gold Corporation. De tre tiltalte skal ha holdt realitetene bak senere handler med aksjen skjult for både de 12 selgerne og markedet, skriver Økokrim i en pressemelding.

– Vi mener å kunne bevise at de kjøpte mer, men skjulte det, sier Håvard Kampen i Økokrim. På den måten skulle selskapet som kjøpte aksjene slippe å honorere en tidligere inngikk prisgarantiavtale.

Ifølge tiltalen fra Økokrim har de to Pareto-tilknyttede og Jan Vestrum forledet inntil 12 selgere av Crew Gold-aksjer slik at de ble påført tap på inntil 188 millioner kroner. Blant disse selgerne var Akershus Fylkeskommunale Pensjonskasse, Celina og Hermine Midelfarts investeringsselskap, og den tidligere Pareto-toppen Kris Jakobsens Trafalger as.

Har jobbet i flere år

Jan Vestrum ble nylig dømt til fire års fengsel i lagmannsretten i en annen Økokrim-sak. Denne dommen er ikke rettskraftig. 

Førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim opplyser til DN at de har jobbet med saken i lengre tid.

– I alle fall siden 2014, sier han. Tiltalen ble tatt ut 28. april. 

Pareto Securities skriver i en pressemelding at ledelsen og compliance-avdeling i meglerhuset har gjennomført interne undersøkelser i saken, allerede i 2010 og da det ble kjent med Økokrims etterforskning i 2014.

–  Pareto Securities er ikke tiItalt i saken, men påstanden om at medarbeidere skal ha bidratt til at kunder ikke fikk den pris de var berettiget til, er alvorlig og belastende for Pareto Securities. Vi lever av å ivareta kundeinteresser og har en omsorgsplikt overfor våre kunder. Av hensyn til alle berørte ser vi frem til å få spørsmålet avklart i rettsapparatet, sier administrerende direktør Ole Henrik Bjørge.


(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Rigger for fisk
Det norske selskapet Roxel vil bygge om borerigger for bruk i oppdrett til havs.
02:18
Publisert: