Det er franske Le Monde og Reuters som først rapporterte om arrestasjonen av den tidligere franske presidenten tirsdag. Nicolas Sarkozy er varetektsfengslet og blir avhørt om påstått ulovlig finansiering av hans presidentvalgkamp i 2007. Det er mistanker om at flere millioner euro har blitt overført fra den avdøde libyske diktatoren Muammar Gaddafis regime.

Det som er mindre kjent er at det var førstestatsadvokat Marianne Djupesland som ga franske påtalemyndigheter opplysningene som sendte den tidligere franske presidenten i varetekt.

Det var tips fra førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim som startet etterforskningen mot den tidligere franske presidenten Nicolas Sarkozy.
Det var tips fra førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim som startet etterforskningen mot den tidligere franske presidenten Nicolas Sarkozy. (Foto: Mikaela Berg)

– Slik det fremkommer fra bevisførselen i Oslo tingrett finnes det en dagbok som er beslaglagt i Nederland av nederlandsk politi. Den franske statsadvokaten er gjort kjent med eksistensen av dagboken fra Økokrim. Denne dagboken har fransk politi nå fått tilgang til fra Nederland, sa førstestatsadvokat Marianne Djupesland til Dagens Næringsliv høsten 2016.

Djupesland ønsket ikke å kommentere saken noe mer tirsdag ettermiddag. Nicolas Sarkozy har hele tiden nektet for at Gaddafi-regimet skal ha finansiert hans valgkamp. Opplysningene om dagboken kom frem under behandlingen av straffesaken mot fire tidligere topper i gjødselselskapet Yara. Tre av direktørene ble frikjent, mens fjerdemann ble dømt til syv års fengsel for grov korrupsjon.

Samme minister

I dagboken til den tidligere libyske oljeministeren, nå avdøde Shukri Ghanem, kommer det frem at 6,5 millioner euro skal ha blitt betalt fra libyske myndigheter for å finansiere Sarkozys valgkamp i 2007. Det var Shukri Ghanems sønn Yara bestakk for å få bygge en gjødselfabrikk i Libya.

Shukri Ghanem var både oljeminister og styreformann i det statlige libyske oljeselskapet NOC deler av tiden Yara forhandlet for å få til en avtale i det nordafrikanske landet. Shukri Ghanem ble funnet død i elven Donau i Wien i april 2012, et dødsfall som ble etterforsket av østerriksk politi. Senere ble det konkludert at Ghanem hadde dødd av hjerteinfarkt.

Dagboken funnet i Nederland

Dagboken, hvor avsløringene om Sarkozy skal komme frem, stammer fra etterforskning i Nederland som opprinnelig ble satt i gang i kjølvannet av Økokrims norske Yara-etterforskning. Økokrim ba tidlig i etterforskningen om bistand fra sveitsisk politi for å finne ut hvem som kontrollerte kontoen Yara, via et samarbeidende selskap, hadde betalt 1,5 millioner dollar til.

Kontoen i den sveitsiske storbanken UBS viste seg å være kontrollert av den libyske ministersønnen Mohamed Ghanem gjennom et skatteparadisselskap. I UBS fant sveitsisk politi, ledet av statsadvokat Jaques Rayroud, et utall transaksjoner gjennomført av Mohamed Ghanem og hans familie. Dermed åpnet sveitsisk politi en stor etterforskning.

Alt startet med et forespørsel fra Norge, har Rayroud tidligere fortalt Dagens Næringsliv.

Og videre:

– Så snart jeg ble klar over denne kontoen, startet jeg min egen etterforskning av ministersønnen. Det er klart at når du blir oppmerksom på en bankkonto, fokuserer du ikke bare på denne ene, sa Rayroud til DN.

Noen av transaksjonene knyttes til det nederlandske hedgefondet Palladyne ledet av Shukri Ghanems svigersønn og Mohamed Ghanems svoger. I neste omgang ble det satt i gang en storstilt etterforskning i Nederland. Det var under en ransaking hos Shukri Ghanems svigersønn i Nederland dagboken til Shukri Ghanem ble funnet.

Både Mohamed Ghanem og hans svoger avviser alle anklager som er rettet mot dem under den etterforskningen i Nederland og Sveits som fortsatt pågår.

Bevis i Norge

I Norge under saken mot de fire Yara-direktørene ble deler av tidligere oljeminister Shukri Ghanems dagbok lagt frem som bevis. En måned før sin død i april 2012 skrev han i sin dagbok:

– Noen sa at jeg har stjålet 600 millioner.

Da hadde den sveitsiske storbanken UBS gitt etter og åpnet sine arkiver for sveitsisk politi. «Mohamed har kommet, saken har åpenbart begynt å bli veldig trøblete. De fant ut om businessen. Måtte Allah hjelpe. Han er veldig anspent. Jeg håper alt ender vel,» skrev Shukri Ghanem videre.

– Vår etterforskning av Yara-saken er bare en liten flik av det som har vist seg å være et større sakskompleks, sa førstestatsadvokat Marianne Djupesland i Økokrim i 2016.(Vilkår)

Heksejakt eller anstendighet?
Tolker politikerne hverandre i beste mening? Kjetil B. Alstadheim kommenterer den parlamentariske debatten.
03:19
Publisert: