De tidligere samboerne ble i april ifjor begge dømt til fire og et halvt år i fengsel og fikk inndratt fem millioner kroner hver. Eva Karin Haugen og Per Sten Andersen ble funnet skyldige i å ha begått bedrageri for et samlet beløp av minst 277 millioner kroner mot 211 medlemmer i aksjespareklubben TA Invest.

De to nektet straffskyld i Oslo tingrett, og ble i tillegg til grovt bedrageri også dømt for brudd på verdipapirfondloven og for ikke å ha ført og levert regnskaper. Nå får de prøvd nesten hele saken på nytt i Borgarting lagmannsrett, hvor det er satt av 19 dager til anken i mai og juni. Eva Karin Haugens forsvarer Stian Mæland opplyser til Dagens Næringsliv at de mindre postene ikke slapp inn til ankebehandling, og at disse dermed er rettskraftig avgjort for Haugens del.

– Det er spørsmålet om det er begått bedrageri som skal behandles i lagmannsretten, sier Mæland i en kort kommentar.

Per Sten Andersens forsvarer Christian B. Hjort i advokatselskapet Hjort forteller at hele dommen mot klientens hans nå er henvist til ny behandling i Borgarting lagmannsrett.

Ifølge dommen fra Oslo tingrett skal de to ha benyttet minst 13 millioner kroner som tilhørte TA Invest til eget forbruk. Medlemmenes penger ble hovedsaklig investert i eiendom, ikke aksjer, og 100 millioner gikk ifølge rettsavgjørelsen tapt til tross for at medlemmene mottok rapporter om solid avkastning.

I dommen står det blant annet at retten mener det er helt usannsynlig  at Eva Karin Haugen, slik hun selv har forklart, ikke var klar over at det ble beregnet for høy avkastning og dermed også for høye beholdninger ut til medlemmene.

«Retten finner det derfor åpenbart at hun også da forsto at hun rapporterte fiktiv avkastning». Oslo tingrett fastslo også at de «domfelte ikke tok hensyn til at flere av de som ble forledet ikke hadde økonomisk evne til å tåle et tap».

Statsadvokat og aktor i saken Trude Elisabeth Sperre er opptatt i retten, og har ikke besvart henvendelser fra DN. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.