Samme dag som Tine presenterte sine resultater for fjerde kvartal, valgte meierigiganten å varsle Økokrim om mulige straffbare forhold. 

For første gang bekrefter nå Økokrim at det er innledet etterforskning som ledes av en statsadvokat i bedrageri- og korrupsjonsteamet. 

Saken kom til overflaten etter at DN la frem reiseregninger og bilagsrapporter som viste tett kontakt mellom den norske Tetra Pak-toppen Tom Bjøre og Tines tidligere innkjøpsdirektør Hårek Skotnes.

Les DNs dokumentar om Tetra Pak-toppen og Tines eks-innkjøpsdirektør i DN+:

Økokrim sjekker nå om det har skjedd noe ulovlig i leverandørforholdet mellom Tine og Tetra Pak.

– Jeg kan bekrefte at vi har åpnet etterforskning etter henvendelsen vi har fått fra Tine. Det er en mistanke om straffbare forhold. I den forbindelse har vi innhentet dokumentasjon og foretatt avhør, sier statsadvokat Helene Bærug Hansen som er tilknyttet bedrageri- og korrupsjonsteamet i Økokrim.

Reiseregninger viser at Tetra Pak-toppen og den tidligere innkjøpsdirektøren i Tine ofte hadde flere middager i måneden, samtidig som Tine-sjefen satt med ansvar for innkjøp av selskapets drikkeemballasje.

– Etterforskningen er fortsatt i en tidlig fase og målet nå er å styrke eller avkrefte mistanken om at det har skjedd noe straffbart.

Dokumentene viser at Tetra Pak-toppen har betalt for 145 middager og 246 runder med drikkevarer i sammenhenger der den tidligere Tine-direktøren var til stede. 

– Er noen siktet?

– Det kan jeg ikke kommentere, svarer Helene Bærug Hansen.

Mandag skriver DN at Økokrim dukket opp uanmeldt i lokalene til Tetra Pak allerede fredag, mens DNs dokumentar fortsatt ikke var publisert. Statsadvokat Hansen kan bekrefte at Økokrim har vært hos Tetra Pak slik selskapet opplyser.

– Vi var klar over at artikkelen ville komme fredag eller lørdag, og dette var noe av årsaken for at vi agerte raskt.

Både Skotnes, Bjøre og en tidligere regiondirektør i Tine som selv også har vært med på en del av middagene blir nå bistått av advokater. Overfor DN har de tre avvist å ha gjort noe ulovlig. 

– Det har vært full åpenhet om forretningsmiddagene. Han ser frem til å forklare seg, og vil samarbeide med Økokrim både når det gjelder å besvare spørsmål og å gi tilgang for gjennomgåelse av data, sier forsvarer Nadia Christina Hall i advokatfirmaet Elden som representerer Tetra Pak-selger Bjøre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Eliten
En gang i året samles eliten innen finans og politikk til sentralbanksjefens tale.
03:07
Publisert: