Tirsdag startet straffesaken mot den 45 år gamle bonden Ola Smørbøl og en tidligere regnskapssjef i frukt og grønt-selskapet Gartnerhallen for underslag av 49 millioner kroner. Den 56 år gamle tidligere regnskapssjefen har innrømmet forholdet og erklærte seg tirsdag skyldig.

– Dette er en svært alvorlig sak og utgjør ett av de største underslagene vi noen gang har sett, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim til DN.

Regnskapssjefen skal ha overført totalt 3,3 millioner kroner til seg selv og 45,6 millioner kroner til Smørbøl. ifølge Økokrim kom utbetalingene etter overtalelser og press fra bonden. Smørbøl erklærte seg ikke skyldig i underslag eller heleri, men erkjente forsikringsbedrageri på rundt én million kroner.

Tok beslag i en rekke kjøretøy

Den tidligere regnskapssjefen bodde i en leilighet på 66 kvadratmeter på Lørenskog, Smørbøl på en stor gård nær Flisa i Hedmark. Økokrim beslagla i fjor sommer blant annet syv traktorer, to lastebiler, en Porsche, en Ford Mustang og en rallybil på gården. Huset var nyoppusset og Smørbøl hadde også kjøpt flere naboeiendommer, inkludert tre andre gårdsbruk og ett hus.

I tillegg eide bonden en hytte i Sverige, ifølge Økokrim.

Skjulte underslaget

Økokrim mener bonden har kjøpt alt med pengene som ble underslått fra Gartnerhallen.

– Vi mener at dette er finansiert i løpet av den perioden underslaget pågikk og at midlene stammer fra Gartnerhallen, sier Kavlie.

Utbetalingene på totalt 49 millioner kroner skal ha skjedd over en tiårsperiode, og regnskapssjefen skal ha holdt underslagene skjult for kolleger og ledelsen. Da spørsmålene fra revisor ble for nærgående, valgte han imidlertid selv å varsle ledelsen.

«Skammens uke»

I en epost med tittelen «Skammens uke» fortalte regnskapssjefen ledelsen at han i flere år var blitt utpresset av bonden og at over 47 millioner kroner har forsvunnet ut av selskapet.

– Dette er et av de største underslagene vi noen gang har sett, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim.
– Dette er et av de største underslagene vi noen gang har sett, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim. (Foto: Per Thrana)

Ifølge regnskapssjefen startet det hele rundt 2008 da bonden med sin far troppet opp på kontoret og ba om hjelp for første gang. Regnskapssjefen tenkte han kunne «hjelpe bonden over kneiken», men bonden kom stadig tilbake med nye problemer og nye behov.

– Det ballet og ballet og ballet på seg hele tiden, skrev regnskapssjefen i sin epost.

I retten ble det lest opp en lang rekke tekstmeldinger og eposter mellom bonden og regnskapssjefen, hvor det fremgikk at Smørbøl har vært svært pågående og spurt om store summer flere ganger.

– Dette er ren utpressing, skriver regnskapssjefen i en av meldingene.

Han omtaler også henvendelsene som «utpressing» i en rekke andre meldinger.

– Jeg forventer å se 1,6 millioner på kontoen i morgen, skal bonden ifølge Økokrim ha skrevet i en epost.

– Jeg er så langt nede av dette. Jeg sitter bare å sturer. Vet ikke hva jeg skal gjøre, svarer regnskapssjefen.

Bonden gjentar ønsket om 1,6 millioner kroner og forklarer hva han trenger pengene til.

– Uff, dette er rene torturen. Du må tenke litt på meg også. Dette har ødelagt ti år av mitt liv, svarer regnskapssjefen.

Regnskapssjefen skriver i flere meldinger over lang tid at kravene fra bonden er en stor belastning for ham og at han vurdere å gå til ledelsen i Gartnerhallen og innrømme forholdene og ta sin fengselsstraff.

Det fremgår av meldingene at regnskapssjefens helsesituasjon forverres og ifølge ham selv mener legen at dette skyldes utpressingen.

Advokat Berit Reiss-Andersen representerer den tidligere regnskapssjefen i Gartnerhallen som har innrømmet underslag av 49 millioner kroner.
Advokat Berit Reiss-Andersen representerer den tidligere regnskapssjefen i Gartnerhallen som har innrømmet underslag av 49 millioner kroner. (Foto: Per Thrana)

Kjenner seg ikke igjen

Bondens advokat, Rasmus Dannevig Woxholt, sier hans klient ikke kjenner seg igjen i Økokrims beskrivelse av presset som ble lagt på regnskapssjefen.

– Min klient mener at dette ikke har vært utpressing, men at det er snakk om vanlige forretningslån og kreditter. Vi har noen teorier om hvorfor regnskapssjefen har følt seg presset, og dette vil vi gå nærmere inn på de kommende dagene, sier Woxholt.

– For min klients del skulle dette ha gått som en tilståelsessak, sier advokat Berit Reiss-Andersen, som representerer regnskapssjefen.

Hun mener at årsaken til at saken fortsatt føres som en vanlig straffesak er fordi påtalemyndigheten mener regnskapssjefen kan bidra til å få bonden dømt.

– Det store spørsmålet i denne saken er hvorfor? Hvorfor gjør en mann noe så tilsynelatende absurd som å underslå 49 millioner kroner fra sin arbeidsgiver og gi bort mesteparten av pengene?, sier Reiss-Andersen(Vilkår)

Dette var de ulike tunnelalternativene til Stortinget
Valg av innkjøringstunnel har vært med å gjøre byggekostnadene på Stortinget flere hundre millioner dyrere.
01:15
Publisert: